Njemačkim državljanima koji sudjeluju u borbama u redovima tzv. Islamske države ubuduće će biti oduzeto njemačko državljanstvo, prenose u ponedjeljak njemački mediji pozivajući se na izvore u njemačkoj vladi.

"Mi planiramo dopunu zakona o državljanstvu koja će omogućiti oduzimanje njemačkog državljanstva onima koji su se priključili terorističkim snagama u inozemstvu“, najavili su još u ožujku prošle godine, u koalicijskom ugovoru, demokršćanska Unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD).

Sada je, kako javljaju javni servisi NDR i WDR i dnevnik Sueddeutsche Zeitung, postignut dogovor između ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa oko dopune zakona koji bi se konkretno odnosio i na pridruživanje islamističkim ćelijama u inozemstvu.

Prema ovoj dopuni, čije stupanje na snagu se očekuje uskoro, budućim borcima IS-a bi bilo oduzeto njemačko državljanstvo u slučaju da posjeduju državljanstvo još jedne zemlje.

Njemačka u pravilu ne dopušta dvojno državljanstvo. Iznimka se odnosi na državljane Europske unije i državljane onih zemalja koje svojim građanima ne dopuštaju ispis iz državljanstva ili ovaj službeni čin nije moguć iz nekih drugih razloga poput rata.

Ovo pravilo se, međutim, ne odnosi na oko 70-tak njemačkih državljana, boraca IS-a koji se nalaze u Siriji u zarobljeništvu, nego tek na moguće buduće sudionike u borbama na strani IS-a.

Njemački zakon već sad omogućava ispis iz knjige državljana za one građane koji se bez znanja njemačkih vlasti pridruže regularnim vojnim snagama neke druge države, prenosi Direktno.hr.