Njemačka je odobrila tri testa na COVID-19 za kućnu upotrebu u sklopu strategije ministra zdravstva Jensa Spahna za pomoć najvećoj evropskoj ekonomiji da izađe iz lockdowna koji se provodi od sredine prosinca.

Stopa zaraze u Njemačkoj je kontinuirano padala u prvim tjednima godine, ali je stagnirala posljednjih dana, što otežava liderima ublažavanje ograničenja kada se sastanu sljedećeg tjedna kako bi razmotrili pravila lockdowna koja trebaju vrijediti do 7. ožujka, javlja Reuters.

Kancelarka Angela Merkel poručila je zastupnicima u svojoj konzervativnoj stranci da bi omogućavanje bržih testova i povećanje kapaciteta testiranja povratak u normalu mogao učiniti trajnijim.

Vlada očekuje da će takvi testovi koštati do 810 milijuna eura mjesečno za 30 do 45 milijuna testova, prema dokumentima do kojih je došao Reuters.

Federalni institut za lijekove i medicinska sredstva, njemački farmaceutski regulator, odobrio je u srijedu testove antigena koje su napravili Healgen Scientific, Xiamen Boson Biotech i Hangzhou Laihe Biotech za upotrebu za osobe koji nisu medicinski profesionalci.

Spahn je ranije rekao emiteru ZDF da će sljedeća serija kućnih testova biti odobrena sljedećeg tjedna.