Njemačka vlada odobrila je domaćim tvrtkama isporuku oružja i vojne opreme u Izrael gotovo deset puta veće vrijednosti nego u cijeloj 2022. godini, pokazuju podaci ministarstva gospodarstva.

Vlada je do 2. studenoga izdala dozvole za izvoz gotovo 303 milijuna eura vrijednog oružja u Izrael, prema podacima koje je dpa danas dobila od ministarstva gospodarstva.

Iznos je gotovo 10 puta veći nego u cijeloj prošloj godini kada je odobrena isporuka oružja u vrijednosti oko 32 milijuna eura.

"Dajemo prioritet izvozu u Izrael"

Gotovo 85 posto od 218 izvoznih dozvola, njih 185, izdano je nakon napada palestinske militantne skupine Hamas na Izrael 7. listopada.

"Nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael njemačka vlada, s obzirom na aktualnu situaciju, daje prioritet zahtjevima za izvoz vojne opreme u Izrael i njihovom rješavanju", priopćilo je ministarstvo.

Ministarstvo gospodarstva mora odobriti izvoz oružja u dogovoru s ministarstvom vanjskih poslova i Uredom za kontrolu izvoza (BAFA). U posebno osjetljivim slučajevima u postupak se uključuje i njemačko Vijeće sigurnosti.

Najviše oklopnih vozila, kamiona i sigurnosnog stakla

Prema dostavljenim informacijama, projektili i topničke granate čine oko šest posto odobrenog izvoza, s vrijednošću nešto manjom od 19 milijuna eura, navodi agencija dpa.

Najveći udio u izvozu ima oprema poput oklopnih vozila, vojnih kamiona i sigurnosnog stakla, s vrijednošću isporuka od oko 284 milijuna eura.

Vlada načelno ne objavljuje pojedinosti o isporukama ni konkretne informacije o izvezenim proizvodima, dijelom i zato da zadrži u tajnosti identitet proizvođača.