Prema informacijama BILD-a, „lockdown“ koji planira Savezna vlada započet će u ponedjeljak, 2. studenog u Njemačkoj.

Nakon konzultacija s premijerima saveznih država o daljnjim ograničenjima, kancelarka Angela Merkel izvijestit će čelnike parlamentarnih skupina u njemačkom Bundestagu.

To je najavila zamjenica glasnogovornice Vlade Martina Fietz u Berlinu. U četvrtak ujutro Merkel će dati vladinu izjavu o koronskoj krizi u Bundestagu.

Mjere se, kako javljaju mediji u srijedu, odnose na zatvaranje ugostiteljskih objekata i ograničenja okupljanja u privatnom i javnom životu.

Od ponedjeljka bi tako bilo moguće javno okupljanje maksimalno deset osoba iz najviše dva kućanstava. Osim toga, od stanovništva se traži da se suzdrži od „nepotrebnih“ privatnih putovanja. To se odnosi i na posjete rodbine, javljaju njemački mediji pozivajući se na sudionike sastanka njemačke vlade i premijera saveznih država, koji je počeo u srijedu oko 13 sati i još je uvijek u tijeku.

Restorani i kafići bi također trebali biti zatvoreni za goste, uz mogućnost dostave hrane i pića. Izuzetak su kantine. Ova mjera bi trebala trajati čitav studeni.

Za publiku bi čitav studeni trebali biti zatvoreni i sportski objekti.

Kako nadalje javljaju mediji, sudionici sastanka ustraju na daljnjem radu vrtića i škola.

Predstavnici gospodarstva su prije današnjeg sastanka predstavnika vlade, na čelu s Angelom Merkel, i saveznih država, koji je zbog naglog povećanja broja novozaraženih u Njemačkoj pomaknut s petka na srijedu, pozvali vlasti da ne uvode drugi lockdown, koji uključuje zatvaranje ugostiteljskih objekata, tvrdeći da jedna trećina objekata ne bi preživjela drugo zatvaranje u ovoj godini.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier najavio je prije sastanka kako bi vlada mogla pokriti i do 75 posto gubitaka gospodarstva zbog novih mjera protiv pandemije.

Prvotno je bilo planirano da nove mjere stupe na snagu 4. studenog ali je, zbog naglog porasta broja novozaraženih, ovaj datum pomaknut na 2.11.

Prije je objavljeno da će se predstavnici vlade i država ponovno sastati sredinom studenoga kako bi razmotrili utječu li nove mjere na smanjenje broja novozaraženih.

Središnji epidemiološki institut Robert Koch u srijedu je objavio kako je u posljednjih 24 sata zabilježeno gotovo 15.000 novozaraženih koronavirusom.

Fenix-magazin/IM/Hina