Zamjenik čelnika zastupničke skupine SPD-a Dirk Wiese, koji zajedno s ostalim članovima ‘semafor’ koalicije priprema ključne točke za obvezno cijepljenje od 18. godine, te sada iznosi detalje o planovima, piše Fenix.

Obveza bi trebala biti ograničena na jednu do dvije godine, najviše bi bila obvezna tri cijepljenja a odbijanje cijepljenja bilo bi ovršeno kroz novčane kazne, rekao je političar za Njemačku tiskovnu agenciju (dpa).

Wiese je u petak zajedno sa šest političara Zelenih i FDP-a u pismu svim zastupnicima Bundestaga osim onima iz AfD-a najavio grupni zahtjev za obvezno cijepljenje za sve od navšene18. godine.

Riječ je o “pronalaženju održivog, proporcionalnog i u isto vrijeme ciljanog rješenja”, stoji u pismu.

Prvi su to detalji prijedloga o kojima će se u srijedu raspravljati u Bundestagu.

Obavezno samo za tri cijepljenja

“Na temelju dosadašnjih studija može se reći da je s tri cijepljenja postignuta dobra osnovna imunizacija protiv teškog tijeka korona virusa”, kazao je Wiese. “Kasnije se može dogoditi da se provede još jedno dopunsko cijepljenje, na primjer za one koji su prethodno bili bolesni ili za starije osobe. Ali to bi onda trebalo biti dobrovoljno.”

Ograničeno na jednu do dvije godine

“Ovo obvezno cijepljenje ne bi trebalo vrijediti zauvijek”, kaže Wiese. “Može se dogoditi da ćemo u nekom trenutku imati tako visoku razinu osnovnog imuniteta da nam više neće trebati cijepljenje.” Kad je riječ o duljini razdoblja, zastupnici se žele osloniti na savjete stručnjaka. “Ali to sigurno neće biti samo nekoliko mjeseci, nego jedna do dvije godine.”

Novčana kazna kao glavna sankcija

A kojim bi se sankcijama nagovorili necijepljene na cijepljenje?

„Od danas bih više bio za novčanu kaznu“, naglasio je Wiese. Prema zakonu o upravnim prekršajima kazne se kreću od pet do 1.000 eura.

“U slučaju neplaćanja moglo bi se razmišljati i o prisilnoj naplati kazne”, kazao je političar SPD-a. “Dakle, pri određivanju visine kazne može se uzeti u obzir i osobni životni uvjeti.” Prema Upravnom ovršnom zakonu, gornja granica kazne je 25.000 eura.

Registar cijepljenja previše složen

Provedba uvjeta cijepljenja mogla bi se izvršiti evidentiranjem cijepljenja u središnjem registru. Međutim, njegova je struktura složena i postoji zabrinutost službenika za zaštitu podataka.

“Zbog vremenskog ograničenja, to nema smisla za trenutačnu raspravu”, rekao je Wiese. Obveza cijepljenja predviđena je za sljedeću jesen i zimu.


 Postavljanje registra cijepljenja bi trajalo predugo. “Ionako postoji nekoliko ideja kako pisati građanima: putem zdravstvenih osiguravajućih društava ili putem općina koje imaju podatke o registraciji”, kazao je Wiese.