Njemačka je iznijela planove evakuacije 90 svojih državljana koji su zapeli u Wuhanu, 'gradu duhova' iz kojeg je krenula epidemija koronavirusa. Međutim, pregovori između Berlina i Pekinga ne idu tako glatko, budući da Kinezi zahtjevaju da Nijemci pri evakuaciji koriste civilne zrakoplove umjesto vojnik, piše The Spiegel.

Naime, Peking strahuje da bi sama slika stranih vojnih aviona u zračnoj luci izazvala opću paniku u Wuhanu.

"Donesena je odluka da je sve spremno za evakuaciju njemačkih državljana iz Wuhana. Naravno, onih koji nisu bolesni. Način na koji ćemo to napraviti još uvijek je nepoznat, ali pričat ćemo s kineskom stranom", objavljeno je iz ministarstva vanjskih poslova.

Također, najmanje 100 državljana Srbije traži od srbijanskog veleposlanstva u Pekingu da im, zbog epidemije smrtonosnog koronavirusa, omogući odlazak iz Kine, pišu u utorak beogradski mediji.

Tabliodi "Kurir" i "Blic" navode da je riječ o najmanje 100, odnosno više od 170 građana Srbije u Kini koji očekuju da im se organizira odlazak iz te zemlje u kojoj iz dana u dana raste broj zaraženih i umrlih od koronavirusa.

Virus se ubrzano širi i očekuje se još veći broj zaraženih, poručuju državljani Srbije iz Wuhana, grada koji je središte epidemije.

"Jako je stresno, danima smo u kućama, tu smo najsigurniji, ali ne znamo koliko će ovo trajati, predviđa se mjesecima... Broj zaraženih raste svakog dana u svim gradovima. Zato smo poslali zahtjev srpskom veleposlantvu u Kini da nas evakuira. Samo želimo da se zdravi sigurno vratimo svojima", rekla je za "Kurir" Snježana Antić (29), jedna iz skupine srbijanskih građana koji se nalaze u Wuhanu i zahtjevaju da se hitno vrate u Srbiju.

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova, kako tvrdi "Kurir", pokušava izvući nekolicinu Srba iz Wuhana, u kojem je dosad najviše oboljelih i umrlih od koronavirusa, dok se ostalima, kako navodi list, preporučuje da se sami snađu.

Iz ministarstva je 24. siječnja građanima Srbije koji planiraju putovanje u NR Kinu preporučeno da prate službena priopćenja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i zdravstvenih vlasti Srbije.

Broj mrtvih u Kini narastao je u utorak sa 81, koliko je bilo dan prije, na 106, a zaraženih koronavirusom s 2.835, koliko je bilo u nedjelju, na 4.515, novi su službeni podaci kineskih zdravstvenih vlasti, a prva žrtva smrtonosnog virusa zabilježena je i u Pekingu.