Od 1. srpnja, otprilike 21 milijun umirovljenika u Njemačkoj dobit će znatno povećanje svojih mirovina. Mirovine će na zapadu zemlje porasti za 5,35 posto, a na istoku za 6,12 posto.

Taj je zakon izglasan u petak, 3. lipnja,  glasovima koalicije, Unije i AfD-a.

Nacrtom zakona ministra rada Hubertusa Heila (SPD), Bundestag je donio poboljšanja za osobe koje već duže vrijeme primaju invalidske mirovine.

Zakonom Vlada ponovno uvodi faktor sustizanja u mirovinsko osiguranje koji usporava povećanje mirovine. Time se želi nadoknaditi činjenica da su umirovljenici prošle godine bili pošteđeni smanjenja mirovina. Mirovinsko jamstvo izazvalo je nultu rundu u 2021. godini.

– Glavni razlog snažnog povećanja mirovina unatoč faktoru sustizanja je pozitivan trend plaća zbog dobrih kretanja na tržištu rada u Njemačkoj, rekao je savezni ministar rada Hubertus Heil (SPD).

I prije nulte runde prošle godine mirovine su porasle, ali znatno manje nego ove godine. U 2020. godini došlo je do povećanja mirovina od 3,45 posto na zapadu i 4,20 posto na istoku. Podsjetimo, posljednji put su mirovine bile veće nego dana na zapadu Njemačke davne 1983. godine, kada su bile 5,59 posto.

Visoka inflacija stvara zabrinutost

U Bundestagu je nekoliko političara bilo zabrinuto zbog visoke inflacije, unatoč rekordnom povećanju mirovina. Saborski zastupnik CDU-a Stefan Nacke požalio se da nema dovoljno mjera za ublažavanje posljedica poskupljenja. Stručnjak za mirovine Matthias W. Birkwald kritizirao je da je faktor sustizanja ponovno uveden unatoč inflaciji te je povećanje mirovina stoga manje izraženo.

Svatko tko već duže vrijeme prima invalidsku mirovinu trebao bi ostvariti pravo na povećanje mirovine. Oni koji su primali invalidsku mirovinu od 2001. do 2018. ubuduće će primati dodatak od 4,5 ili 7,5 posto, a time i višu mjesečnu mirovinu. Ukupno, oko tri milijuna umirovljenika imat će koristi od ovih doplata.

Fenix-magazin/MD/