Njemačke savezne zemlje predvođene CDU-om i CSU-om odbile su u ponedjeljak u Bundesratu socijalnu reformu Semaforske koalicije.

 

Planirano dodjeljivanje pomoći stanovnicima Njemačke, tzv. građanska naknada (Bürgergeld) koja se trebala dojeljivati od siječnja 2023. godine, za sada se neće realizirati.


Savezne zemlje kojima upravlja Unija bile su suzdržane, Bavarska je u ponedjeljak glasovala protiv središnje društvene reforme Semafora.

Podsjetimo, još prošli tjedan Bundestag je glasao za građansku naknadu. Neuspjehom u Saveznom vijeću, spor oko pomoći za građane ide u drugi krug pregovora.

Što je sljedeće?

Kompromis se sada mora naći u odboru za posredovanje Bundestaga i Bundesrata. Do sada su se savezna i pokrajinska vlada dogovorile samo o povećanju naknada s 449 eura na 502 eura mjesečno.

No, ima i spornih točaka: prema planovima Semafor koalicije, primateljima građanske naknade u prve dvije godine nezaposlenosti treba odrediti određeno vrijeme od podnošenja zahtjeva za pomoć do dodjeljivanja pomoći.  Za to vrijeme ne bi trebali potpunosti potrošiti ušteđevinu niti se preseliti u jeftiniji stan. Unija to odbija.


Osim toga, Semafor želi djelomično ukinuti sankcije: u prvih šest mjeseci primatelji građanske naknade ne bi se trebali bojati nikakvih sankcija, osim u slučaju opetovanog nepoštivanja rokova. Prema tome, građaninu se u slučaju teže povrede obveze mogu umanjiti primanja do 30 posto. Sindikat i to odbija.

Savezni ministar financija Christian Lindner (FDP) već je u subotu pokazao kako  je za promjene u prihodima građana.

– Otvoreno ulazimo u proces posredovanja, rekao je Lindner u intervjuu za “RedaktionsNetzwerk Deutschland”.

Tko je odbio i zašto?

Stranke Unije odbacuju dohodak građana jer, po njihovom mišljenju, smanjuje motivaciju za rad. Premijer Saske Michael Kretschmer (CDU) rekao je uoči glasovanja u ponedjeljak: – Način na koji je cijela stvar konstruirana, šteti izvedbi i stvara lažne poticaje. I zbog toga na kraju postane asocijalno.

– Ne treba zanemariti ni kritike institucija koje poznaju socijalnu politiku. Prije svega, važno je slušati one koji nešto rade u ovoj zemlji: poduzetnike: Ljude koji svaki dan idu na posao i uplaćuju u te socijalne sustave, rekao je Kretschmer.


Prije sastanka Saveznog vijeća o dohotku građana, bavarski premijer Markus Söder ponovio je svoje kritike i pozvao na temeljnu reviziju.

U ponedjeljak je Savezno vijeće izglasalo i hitnu pomoć za potrošače plina i centralnog grijanja. Ovo je zamišljeno kao mjera za premošćivanje do pada cijena plina sljedeće godine.

Fenix-magazin/MD