Uzimate malu pauza tijekom radnog vremena za pušenje? Mnogim zaposlenicima to zvuči normalno, ali je li to po zakonu? Sud u Njemačkoj je sada donio presudu koja se nekim radnicima neće svidjeti.

Sud u njemačkoj saveznoj zemlji Mecklenburg-Zapadna Pomeranija (njem. Mecklenburg-Vorpommern) je odlučio da poslodavci nisu dužni svojim zaposlenicima dati pauze za pušenje, piše Fenix-magazin.

U odluci suda od 29. ožujka 2022. godine je navedeno kako takvi prekidi u radu nisu opravdani.

Kako je došlo do odluke?

Točnije, radi se o slučaju logističke tvrtke u Rostocku, koja ima sjedište u morskoj luci. Konkretno ta tvrtka, obrađuje velike količine drva i proizvoda od drveta. Tvrtka je navela kako postoji opća zabrana pušenja u cijelom prostoru morske luke. Pušenje je izričito dopušteno samo u za to određenim prostorima (prostorima za pušenje).

Prema okvirnom kolektivnom ugovoru za lučke radnike, zaposlenici su mogli uzeti 30-minutnu pauzu tijekom šestosatne smjene. Kada su 2020. godine izbili požari u nekoliko tvrtki u luci, radnici su bili obaviješteni da je pušenje dopušteno samo na označenim mjestima i to “isključivo u propisanim pauzama”.

Radničko vijeće to nije prihvatilo i ustrajalo je na pravu na suodlučivanje. Prema mišljenju sudaca, naredba poslodavca da njegovi zaposlenici smiju pušiti samo u pauzama predviđenim kolektivnim ugovorom ne podliježe pravu suodlučivanja radničkog vijeća. Po njima, pravo na suodlučivanje podrazumijeva način na koji zaposlenici zajedno žive i rade u poduzeću.

Što općenito vrijedi? Jesu li pauze za pušenje dio radnog vremena?

Zakon o radnom vremenu (ArbZG) kaže: Zaposlenici koji rade do devet sati dnevno imaju pravo na odmor od 30 minuta tijekom smjene. Ako rade više od devet sati, imaju pravo na pauzu od 45 minuta.

Upravo to vrijeme pušači mogu iskoristiti za pušenje. Ne postoji zakonska regulativa za prekid rada za redovite stanke za pušenje. To znači da ako na poslu nisu propisane pauze za pušenje, morate se suzdržati od pušenja do svoje pauze, na kojoj možete raditi što želite.

Mogu li se zabraniti pauze za pušenje tijekom radnog vremena?

Budući da poslodavac ima obvezu zaštite prava nepušača u tvrtki, on može zabraniti pušenje tijekom radnog vremena na radnom mjestu. Međutim, većina šefova prihvaća da pušači uzimaju nekoliko pauza tijekom radnog vremena kako bi zapalili cigaretu.

Međutim, prema zakonu o radu pauze za pušenje moraju se nadoknaditi. Radno vrijeme je sukladno tome duže.