Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock upozorila je kako europske države moraju ozbiljno shvatiti prijetnju hibridnim ratom koja dolazi od Rusije i koja na taj način pokušava destabilizirati Europsku uniju.

"Postoje pokušaji da se naše demokracije destabiliziraju iznutra", kazala je Baerbock novinarima u Sarajevu, gdje je boravila u službenom posjetu. Učinila je to komentirajući najnoviju krizu u njemačko-ruskim odnosima, temeljenu na optužbama Moskve da su visoki njemački vojni časnici planirali rat protiv Rusije kada su razgovarali o načinu na koji bi se mogao srušiti Krimski most.

Takve tvrdnje iz Moskve uslijedile su nakon objave navoda o tajno presretnutim razgovorima njemačkih časnika.

Baerbock je podsjetila kako su kancelar Olaf Scholz i ministar obrane Boris Pistorius već najavili brzu i temeljitu istragu o ovom slučaju, no istaknula je kako je u pozadini cijele navodne afere pokušaj Rusije da skrene pozornost s prave dimenzije rata protiv Ukrajine i njezina civilnog stanovništva koji se vodi svim sredstvima.

Hibridno ratovanje, kako je kazala, rat je narativima i zamjena uloga žrtve i napadača.

"To treba uzeti u obzir vrlo ozbiljno", kazala je Baerbock.

Ocijenila je kako je stoga cyber sigurnost sada dobila na još većem značaju, a pritom je nužna suradnja svih država-članica EU, no ne samo njih jer su i države koje nisu članice Unije izložene takvim prijetnjama, a posebice one na zapadnom Balkanu.

Podsjetila je kako je Albanija prošle godine bila metom "ogromnog" kibernetičkog napada pa je vjerojatno da će se takvi incidenti ponavljati.