Savezne pokrajine u kojima su na vlasti kršćanski demokrati odbacile su u gornjem domu njemačkog parlamenta Bundesratu u ponedjeljak reformu sustava pomoći dugotrajno nezaposlenima, piše Hina.

"Novi zakon je bio i ostaje krivi signal u pogrešnom trenutku", rekao je ministar za savezne poslove pokrajine Bavarske Florian Herrmann (Kršćansko-socijalna unija CSU) u raspravi koja je prethodila glasanju u Bundesratu, domu parlamenta u kojem su zastupljene savezne pokrajine.

'Sve je manje isplativo odlaziti na posao'

Novi zakon prema mišljenju Bavarske, ali i ostalih saveznih pokrajina u kojima je na vlasti neka od stranka demokršćanske Unije CDU/CSU, ne sadrži dio sadašnjeg zakona o pomoći dugotrajno nezaposlenima koje se zasniva na načelu "podržavaj i zahtijevaj".

"Kaznene mjere za one nezaposlene koji ne pokazuju kooperativnost su novim zakonom gotovo potpuno isključene. Time savezna vlada šalje poruku: sve je manje isplativo odlaziti na posao", rekao je Herrmann.

Reformirani zakon koalicijske vlade Olafa Scholza predviđa promjenu odnosa prema primateljima naknade za dugotrajno nezaposlene. Uz podizanje mjesečne naknade s 449 na 502 eura mjesečno, zakon predviđa i popuštanje kaznenih mjera za one koji se ne budu odazivali na ponude radnog mjesta.

Oporbena Unija CDU/CSU također kritizira i podizanje iznosa tzv. zaštićenog imutka kod novih primatelja pomoći za nezaposlene.

Primatelji pomoći

Prema novom zakonu primatelji pomoći će smjeti posjedovati ušteđevinu od oko 60.000 eura te istodobno tražiti novčanu pomoć države, što Unija CDU/CSU također kritizira.

Socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada novim zakonom o tzv. građanskom novcu želi zamijeniti sporni oblik pomoći dugotrajno nezaposlenima koji je uvela vlada Gerharda Schroedera i koji je omogućava sankcije onima koji izbjegavaju nova zaposlenja.

Vlada je nakon odbacivanja zakona u Bundesratu zatražila uključenje tzv. posredničkog odbora, gremija koji pokušava potaknuti kompromis između Bundesrata i Bundestaga, koji je glasovima vladajuće koalicije već prihvatio novi zakon.

Nakon objavljivanja novog zakona o pomoći dugotrajno nezaposlenima u javnosti su se pojavile broje kalkulacije koje donose primjere po kojima se radni odnos u mnogim slučajevima manje novčano isplati od ostanka u sustavu primatelja pomoći za nezaposlene.

Uz mjesečnu novčanu pomoć, država dugotrajno nezaposlene između ostalog pomaže i preuzimanjem troškova stanovanja i energije.