Ukrajina je od njemačke vlade zatražila da joj pošalje krstareće projektile Taurus dok se Kijev pokušava obraniti od ruske invazije koja je započela u veljači prošle godine. Zahtjev Kijeva zaprimljen je prije nekoliko dana, rekla je glasnogovornica njemačkog ministarstva obrane jučer navečer.

Međutim, pojedinosti zahtjeva, uključujući količinu oružja koju je Kijev zatražio, i dalje su nejasne. Oporbeni zastupnik iz redova demokršćana u njemačkom parlamentu Roderich Kiesewetter prije nekoliko dana podržao je slanje tog oružja. Navođene rakete s dometom do 500 kilometara omogućit će napadnutoj zemlji da "gađa rusku vojnu infrastrukturu daleko iza crte bojišnice", kazao je.
 


Vijest o zahtjevu je objavljena nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da nastavlja s traženjem podrške zapadnih partnera.

"Učinit ćemo sve moguće i nemoguće kako bismo ubrzali dostavu novih sustava protuzračne obrane više kvalitete u Ukrajinu", rekao je u svom videoobraćanju u petak, dodavši da je riječ o "doslovno svakodnevnoj temi u suradnji s partnerima". Ukrajina brže napreduje u modernizaciji svoje obrane nego što se to moglo predvidjeti prije šest mjeseci, rekao je.

Što mogu Taurusi?

Prema izvješćima, njemačka vojska posjeduje oko 600 projektila Taurus od kojih se samo oko 150 drži u operativnoj pripravnosti. Svaki od tih projektila koštao je oko milijun dolara prije otprilike 10 godina.

Taurus je proizvod zajedničkog ulaganja MBDA Deutschland iz Njemačke i Saab Dynamicsa iz Švedske, piše The Drive. Projektil navodno ima domet veći od 500 kilometara, što ga svrstava u kategoriju II režima kontrole mobilne tehnologije (MTCR).

Dizajniran da probije protuzračnu obranu preko vrlo niske razine terena nakon leta, projektil Taurus s turbomlaznim pogonom nosi dvostupanjsku bojevu glavu poznatu kao MEPHISTO. Bojeva glava MEPHISTO čak se može programirati da detonira na unaprijed odabranom katu određene zgrade.

Sustav za navođenje projektila temelji se na inercijalnom navigacijskom sustavu (INS) koji se kontinuirano ažurira s GPS-om. Tu je i referentni senzor terena koji pruža mogućnost napada na ono što proizvođač opisuje kao "polustacionarne mete". Može uništiti i dobro zaštićene mete poput bunkera duboko pod zemljom.