Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je istaknula kako Njemačka neće imati drugog izbora nego ograničiti svoje ekonomske veze s Turskom kako bi se stvorio pritisak na zemlju s kojom je partner u NATO savezu da oslobodi njemačke državljane zatvorene iz političkih razloga.

Odnosi između dviju država pogoršali su se nakon što je turski predsjednik Tayyip Erdogan započeo čistke protiv svojih oponenata poslije prošlogodišnjeg neuspjelog pokušaja puča. Njemačka i njezini partneri iz EU-a smatraju kako se time potkopava demokracija, piše Telegram.hr.

Njemačka i Turska u sukobu su i zbog odbijanja Berlina da izruči tražitelje azila koje Erdogan optužuje da su sudjelovali u pokušaju puča. “Morat ćemo dalje srezati našu zajedničku ekonomsku suradnju s Turskom i razmotriti projekte”, poručila je Merkel u razgovoru za novine Passauer Neuen Presse, upitana o načinima na koji bi mogli biti oslobođeni ti njemački državljani.

Tradicionalno veliki trgovinski partneri

Tenzije između dviju država odrazile su se i na parlamentarne izbore koji se u Njemačkoj održavaju idućeg vikenda i za koje je Erdogan pozvao njemačke Turke da ih ignoriraju.

U Njemačkoj živi oko 3 milijuna stanovnika turskog podrijetla, a Berlin ima tradicionalno dobre odnose s Turskom koja je veliki trgovinski partner i popularna destinacija za njemačke turiste. Njemački dužnosnici zgroženi su uhićenjima desetka njemačkih državljana, uključujući i novinara Deniza Yucela, koji je pritvoren više od 200 dana.

Ankara misli da će ugroziti borbu s ISIL-om

Merkel je u utorak objavila kako će Njemačka staviti restrikcije na dio prodaje oružja Turskoj, a ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel, iz redova socijaldemokrata, ranije je objavio da su sve veće prodaje oružja Turskoj stavljene na čekanje.

Ankara pak smatra da će taj potez ugroziti njihovu zajedničku borbu protiv terorističke Islamske države. Merkel je ranije ovog mjeseca poručila i kako Turska ne može postati članica Europske unije te da će razgovarati s europskim partnerima kako bi postigla kompromis o zaustavljanju pristupnih pregovora Ankare tom savezu.