Mnogi ostatke hrane poput umaka i juha bacaju u odvod. To biste trebali odložiti na zato propisan način, jer u suprotnom u Njemačkoj riskirate veliku kaznu, piše Fenix.

Mnogi ljudi ostatke hrane bacaju u kuhinjski odvod ili u zahodsku školjku. To osim što može ostaviti posljedice na odvodnju u vašoj kući ili zgradi, možete za to i platiti novčanu kaznu.

Novčana kazna za nepropisno odlaganje jestivog ulja, kreće se ovisno o količini i saveznoj zemlji od 10 do 1.500 eura. Kazne nisu male, stoga valja pripaziti pri odlaganju otpada.

Astrid Hackenesch-Rump, glasnogovornica Berliner Wasserbetriebe, naglasila je za myHOMEBOOK da se tekuća hrana ne smije bacati u odvod.

“Sve to spada u kućni otpad (Restmüll), jer ti ostaci mogu stvarati nakupine masnoće, koje pak uzrokuju neugodne mirise i začepljenja u kanalizaciji”, kaže Hackenesch-Rump.

Hackenesch-Rump savjetuje: “Ako ne želite samo hranu uliti u vreću za smeće, koja može imati rupe, možete upotrijebiti prazan tetrapak ili čašu.”

Berlinska gradska služba za čišćenje (BSR ) savjetuje da masne tekućine poput umaka, preljeva ili ulja odlažete u posude koje možete zatvoriti, a koje ćete tako zatvorene baciti u smeće.

Što je strogo zabranjeno bacati u odvod?

Tekuća hrana: Bilo da se radi o masnoći od prženja, juhama ili umacima – mast se može stvrdnuti i začepiti odvode.

Tjestenina ili riža: Ova škrobna hrana može nabubriti u cijevima i uzrokovati začepljenje cijevi.

Ljuske od jaja: Ljuske mogu uzrokovati probleme u odvodu jer se mogu pričvrstiti na cijevi i nije ih lako ukloniti.

Ulje za kuhanje: bilo da se radi o suncokretovom ili maslinovom ulju – ulje je također jedna od stvari koja se ne smije bacati u odvod.

Brašno: Kada se pomiješa s vodom, brašno postaje ljepljiva masa koja se lijepi za unutarnju stranu cijevi i može ih začepiti.

Lijekovi: Otvorene lijekove ili one kojima je istekao rok trajanja ne smijete bacati u odvod. Ministarstvo zdravstva savjetuje odlaganje starih lijekova u kućni otpad.