Od milijun radno sposobnih izbjeglica iz Ukrajine u Njemačkoj samo je jedna petina zaposlena, priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

"Od preko milijun izbjeglica koje su 2022. i u prvoj polovici 2023. pristigle u Njemačku, od radno sposobnih osoba starosne dobi od 25 do 59 godina 19 posto je zaposleno", stoji u priopćenju Saveznog ureda za statistiku.

70 posto izbjeglica iz Ukrajine

U ostatku stanovništva iste dobne skupine je zaposleno njih 85 posto. Kao razlozi za nisku stopu zaposlenosti navodi se podatak da se kod velikog broja izbjeglih radi o samohranim majkama s djecom, kao i nepoznavanje njemačkog jezika. Kako nadalje proizlazi iz statistika, 70 posto izbjeglica iz Ukrajine su ženskog, 30 posto muškog spola.

Velik broj izbjeglica trenutno pohađa tečajeve njemačkog jezika pa i zbog toga ne stoje na raspolaganju tržištu rada. Statistika ukazuje i na visoki postotak izbjeglica s akademskim obrazovanjem. Među izbjeglicama između 25 i 59 godina starosti njih 45 posto posjeduje diplomu neke visokoškolske ustanove. U ostatku njemačkog stanovništva je s 28 posto taj udio znatno niži.

Anketa: Četvrtina izbjeglih Ukrajinaca zadovoljna životom u Njemačkoj

Ministar rada Hubertus Heil je još u studenome najavio mjere za ubrzanje integracije izbjeglica u njemačko tržište rada i za one izbjeglice koje još ne raspolažu standardnom razinom poznavanja njemačkog jezika. Za razliku od ostalih izbjeglica i podnositelja zahtjeva za azilom, izbjeglice iz Ukrajine od prvog dana boravka u Njemačkoj imaju pravo na puni iznos socijalne pomoći.

Od siječnja socijalna pomoć, tzv. građanska naknada će iznositi 563 eura po odraslom članu kućanstva. Uz to država još plaća dječju nadoknadu i pokriva troškove stanarine i režija, prenosi Index.

Prema posljednjem ispitivanju Saveznog instituta za istraživanje stanovništva (BiB), 27 posto izbjeglih Ukrajinaca je zadovoljno životom u Njemačkoj, što je sedam posto više nego prilikom posljednjeg ispitivanja prije godinu dana.