Veleposlanica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Christiane Hohmann i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu danas će potpisati ugovor o dodjeli dodatnih 200.000 eura za uništavanje nestabilnih zaliha streljiva u okviru projekta UNDP-a 'EXPLODE+' ('Urgent Action on Ammunition Destruction in Bosnia and Herzegovina').

Sa najnovijim ugovorom koji je dio kontinuirane podrške Savezne Republike Njemačke, ukupno izdvajanje SR Njemačke za uništavanje viškova streljiva tijekom protekle četiri godine će iznositi 1,3 milijuna eura, priopćeno je iz Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u BiH.

Svečanom potpisivanju ugovora bit će upriličeno u prostorijama Delegacije Europske unije, u EU Info centru u Sarajevu u 11.00 sati.

Dodatnih 200.000 eura će poslužiti za uništavanje protivtenkovskih raketa, kojima je istekao rok, te njihovo dalje skadištenje predstavlja sigurnosni rizik po personal i skladišne lokacije Oružanih snaga BiH (OSBiH). U 2017. godini, sredstvima SR Njemačke podržano je uništavanje malokalibarskog streljiva, artiljerijskog streljiva i raketnih granata.

U Bosni i Hercegovini još uvijek ima oko 15.000 tona zaliha streljiva, koja je većinom preko 35 godina stara, od čega je oko 8.000 tona viška u odnosu na potrebe OSBiH. Unutar ukupnih zaliha nalazi se do 5.500 tona streljiva, koja je nestabilna za dalje skladištenje i koju je urgentno potrebno uništiti iz sigurnosnih razloga. U proteklom periodu (10 godina) uništeno je oko 14.600 tona streljiva, a istovremeno su objekti za skladištenje municije i pomoćni objekti modernizovani i/ili obnovljeni, a personal OSBiH dodatno obučen za sigurno i efikasno upravljanje zalihama streljiva i minsko eksplozivnih sredstava (MiMES).

Ova njemačka donacija je i priznanje za napredak, koji je Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine ostvarilo u rješavanju viškova streljiva. Posebno se formiranje ''Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva“ 2013. godine, tijela koje nadzire i koordinira sve aktivnosti, smatra važnim korakom za bolju koordinaciju domaćih i međunarodnih napora u pogledu uništavanja nesigurnih sredstava, te uspostavi održivog sustava upravljanja zalihama MiMES-a. Upravo zahvaljujući ovom velikom zajedničkom naporu lokalnih i međunarodnih institucija, Bosna i Hercegovina i dalje ostaje jedina zemlja u široj regiji koja nije imala nekontrolisanu eksploziju skladišta municije, navodi se u saopćenjuiz njemačke ambasade.