Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj zadržala se u veljači na razini iz siječnja, pokazale su u srijedu preliminarne procjene statističkog ureda, budući da je blaži rast cijena energije anulirao snažniji rast cijena hrane.

Potrošačke cijene u najvećem europskom gospodarstvu porasle su u veljači za 8,7 posto prema istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju preliminarne procjene statističkog ureda.

Ista stopa rasta zabilježena je u siječnju, potvrdio je Destatis u izvješću prije tjedan dana, piše Hina.

U odnosu na siječanj cijene su bile više za 0,8 posto, prema preliminarnim i trenutno dostupnim podacima, navode u Destatisu.

Time je njihov rast blago usporio, budući da su u siječnju na mjesečnoj razini porasle za jedan posto.

U Destatisu procjenjuju da će kućanstva u veljači energija i motorna goriva stajati 19,1 posto više nego prije godinu dana. U siječnju bili su skuplji za 23,1 posto.

Za hranu procjenjuju da je poskupjela za 21,8 posto u odnosu na prošlogodišnju veljaču, nešto snažnije nego u siječnju kada su kućanstva za nju izdvajala 20,2 posto više nego na početku 2022.

Za robu procjenjuju da je na godišnjoj razini poskupjela 12,4 posto, nešto manje nego u siječnju.

Uslugama je, prema prvim procjenama, cijena porasla 4,7 posto, nešto snažnije nego u prvom ovogodišnje mjesecu.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi radi lakše usporedbe s ostalim zemljama Europske unije, pokazao je rast cijena u veljači za 9,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, također gotovo isti kao i u siječnju.

Na mjesečnoj razini cijene su prema HICP-u u veljači porasle za jedan posto, dvostruko snažnije nego u siječnju, pokazuje izvješće Destatisa.