Njemačka, Francuska i Austrija zabilježile su najveći broj dnevno zaraženih u posljednjih nekoliko mjeseci, dok zabrinutost izaziva mogući veći porast broj zaraženih zbog povratka građana s ljetovanja i početka školske godine u učionicama.

U četvrtak je potvrđeno 1.707 novih slučajeva zaraze u Njemačkoj, što je najveći dnevni porast od vrhunca pandemije u travnju.

Njemačka je bila uspješnija u borbi s koronavirusom od mnogih europskih zemalja, ali je broj dnevno zaraženih značajno porastao tijekom ljetnih praznika. Uzrok velikog broja novih slučajeva su građani koji se vraćaju s ljetovanja, ali i partiji, kao i obiteljska okupljanja.

Škole su se već otvorile prošloga tjedna u nekim dijelovima Njemačke.

Njemačka je prošloga mjeseca uvela besplatno i obavezno testiranje na koronavirus za svaku osobu koja se vraća u Njemačku iz područja s lošom epidemiološkom situacijom.

Kancelarka Angela Merkel upozorila je prošloga tjedna da neće biti dodatnih relaksacija restrikcija.

Francuska je jučer zabilježila najveći dnevni porast broja zaraženih od svibnja.
Gotovo 3.800 novih slučajeva potvrđeno je u posljednja 24 sata, objavio je DGS, odjeljenje za javno zdravstvo ministarstva zdravstva, piše Hina.

- Svi indikatori rastu, a transmisija virusa intenzivira se, stoji u priopćenju DGS-a.

Toulouse je jučer postao prvi francuski grad koji je nametnuo obvezno nošenje maski na otvorenom. Nošenje maski već je obvezno u javnom prijevozu te na javnim mjestima u zatvorenom u Francuskoj.

U Austriji je također u posljednja 24 sata zabilježen novi rekord broja novozaraženih koronavirusom. Koronavirus potvrđen je kod 347 osoba.

Kako tvrde austrijske vlasti, ovom visokom broju, najvećem od početka travnja, doprinijeli su povratnici s ljetovanja, prvenstveno iz Hrvatske. Samo na Beč otpada 187 novozaraženih.

Španjolska je jučer također zabilježila rekordni broj novozaraženih od ukidanja karantene, njih 6.700.

Rekordan broj zaraženih u jednom danu zabilježila je Ukrajina te je po prvi puta u toj zemlji bilo više od 2 tisuće novih slučajeva u 24 sata.

Finska je izbacila većinu članica EU-a sa "zelene liste", što znači da će samo stanovnici manjine europskih zemalja moći ući u zemlju bez restrikcija od ponedjeljka.