Ravnatelj Granične policije BiH i veleposlanica Savezne Republike Njemačke u BiH Margret Uebber u četvrtak su u sjedištu Granične policije BiH potpisali Sporazum o donaciji SR Njemačke Graničnoj policiji BiH.

Uz rukovodstvo Granične policije BiH, ceremoniji potpisivanja sporazuma nazočio je i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, kao i časnik za vezu Savezne policije Njemačke za BiH Florian Wedekind.

SR Njemačka je donirala vozila za operativni rad Granične policije BiH, uređaj za provjeru dokumenata, baterijske svjetiljke, detektore i endoskope, a donirana sredstva su u vrijednosti oko 850.000 eura, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Od osnivanja ove policijske agencije, prijateljska zemlja Njemačka prati naš rad i djelovanje na granici i, sukladno tome i našim potrebama, donira opremu koju možemo svakodnevno koristiti. Ova oprema će se koristiti za nadzor granice, što će svakako doprinijeti i u borbi s nezakonitim migracijama, izjavio je ravnatelj Galić.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je kazao da Granična policija BiH raspolaže kvalitetnim kadrom te da će donirana oprema uveliko pomoći u učinkovitijoj zaštiti državne granice.

Veleposlanica Uebber je najavila da će i u sljedećem razdoblju Vlada SR Njemačke biti partner GP BiH i podržavati njezin daljnji razvoj te zahvalila rukovodstvu ove policijske agencije na uspješnoj suradnji.

Dosad su realizirane brojne aktivnosti uz podršku Vlade SR Njemačke s ciljem operativnog jačanja agencije, a samim time povećanja opće i sigurnosti na granici, u graničnom pojasu i na zračnim lukama u BiH, stoji u priopćenju.