Vladajuća "semafor" koalicija (SPD, Zeleni, FDP) u Berlinu ispituje moguću isporuku preciznog streljiva Izraelu. Nadležni resori su već postigli načelni dogovor, a sada se radi iza kulisa na implementaciji, navodi se u izvještaju tjednika Spiegel, a prenosi DW.

Zahtjev za isporuku oko 10.000 granata 120-milimetarskog preciznog streljiva za izraelsku vojsku Berlin je dobio već u studenom. Od tada o zahtjevu raspravljaju Kancelarov ured, Ministarstvo obrane, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo gospodarstva.

Streljivo iz zaliha Bundeswehra

S obzirom na to da industrija proizvodnje oružja ne može odmah isporučiti željenu količinu streljiva, razmatra se opcija da se za početak pošalje streljivo iz zaliha Bundeswehra, navodi se u izvještaju njemačkog tjednika. Tako bi se zahtjevu Izraela moglo brzo udovoljiti.

Ipak, neki detalji još uvijek nisu razjašnjeni. Izrael želi platiti isporuku streljiva, ali se očigledno još uvijek razgovara o detaljima ugovora i cijeni.

Savezna vlada još nije potvrdila procedure

Vlada Njemačke nije htjela službeno potvrditi da želi opskrbljivati Izrael bojevim streljivom za tenkove. Izraelsko veleposlanstvo je odgovorilo samo uopćeno na pitanja o traženoj pomoći u naoružanju. „Od 7. listopada Njemačka je nesporno stala uz Izrael i izrazila punu podršku“, rekao je veleposlanik Ron Prosor. „Izrael zahvaljuje Njemačkoj na tome pod vodstvom kancelara Scholza“, dodao je diplomat.

Njemačka je do sada prvenstveno opskrbljivala Izrael medicinskim materijalom i zaštitnom opremom. Berlin je također odobrio aplikacije za takozvani materijal za naoružanje, uključujući oklopna vozila i zaštitnu opremu za vojnike.

Pomoć u oružju Ukrajini ne bi trebala biti ugrožena

Međutim, isporuka oružja Izraelu ne bi trebala ugroziti pomoć Ukrajini. Pored toga, planeri u Ministarstvu obrane uvijek paze na to da oskudne zalihe streljiva Bundeswehra ne budu dodatno erodirane.