Nizozemski premijer Mark Rutte, najizgledniji kandidat za novog glavnog tajnika NATO-a, izjavio je danas da bi Europa trebala prestati "cviliti" zbog mogućeg povratka Donalda Trumpa na vlast u SAD-u i umjesto toga usredotočiti se na jačanje svojih vojnih kapaciteta.

Rutte je to rekao na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu koja se održava u vrijeme rastuće zabrinutosti Europe da SAD, postane li Trump predsjednik na izborima u studenome, neće kao dosad pomagati Ukrajini i braniti svoje saveznike koji ne izdvajaju dovoljno za obranu.

"Prestanimo plakati, cviliti i zanovijetati o Trumpu", rekao je Rutte državnicima, diplomatima i vojnim stručnjacima na godišnjem skupu u glavnom gradu Bavarske.

"Ne trošimo više na obranu i ne jačamo vojnu proizvodnju zato što bi se Trump mogao vratiti", dodao je.

Von der Leyen najavila strategiju razvoja vojne industrije

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je najavila da će izvršno tijelo EU-a za tri tjedna predstaviti strategiju razvoja vojne industrije.

"Europa mora ojačati industrijsku bazu...Ja sam uvjereni transatlantist i u isto vrijeme moramo graditi snažnu Europu. To ide ruku pod ruku", izjavila je.Dodala je da Ukrajinu treba uključiti u europske obrambene programe jer Rusija nadmašuje Ukrajinu po broju vojnika i po "brzom i prljavom oružju proizvedenom u Sjevernoj Koreji i Iranu".

Stoltenberg: Obrambena autonomija Europe ne smije oslabiti NATO

No, aktualni glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je upozorio da razmišljanja o obrambenoj autonomiji Europe ne smiju oslabiti transatlanski savez.

Posebno "ne pomažu" razgovori o nuklearnom odvraćanju u Europi koje ne bi uključivalo SAD, rekao je Stoltenberg.  "To bi samo oslabilo NATO u vrijeme kada nam je potrebno vjerodostojno odvraćanje".

Američka potpredsjednica Kamala Harris je u petak u Muenchenu branila poziciju SAD-a kao globalnog lidera i uvjeravala saveznike u NATO-u da će biti uz njih.

"Znam da se ljudi u Europi i svijetu pitaju u vezi uloge Amerike kao globalnog lidera", rekla je Harris. "Kada se Amerika izolira, prijetnje samo rastu. Moramo braniti međunarodne norme i pravila i biti uz svoje saveznike", istaknula je potpredsjednica SAD-a.