Izvanredna sjednica Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije BiH, koju su za utorak zakazali zastupnici SDP-a BiH i Demokratske fronte radi razmatranja zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH, neće biti održana zbog nedostatka kvoruma.

To je nazočnim zastupnicima SBB-a, SDP-a, DF-a, Stranke za BiH, A-SDA i BPS-a potvrdio šef Kluba Demokratske fronte Dženan Đonlagić, navodeći da su na sjednicu stigla 43 zastupnika prema evidenciji stručnih službi.

“Zahvaljujemo se na odzivu na današnju sjednicu. Prema Poslovniku, treba nazočiti najmanje 50 zastupnika te nemamo kvorum za održavanje sjednice”, poručio je Đonlagić te najavio da slijedi izvanredna press-konferencija klubova SDP-a i DF-a.

Na sjednicu nisu došli zastupnici klubova SDA i HDZ-HNS-a BiH. Inače, navedenim Prijedlogom zakona klubovi SDP-a i DF-a predlažu da se urede izborne jedinice i broj mandata u Zastupničkom domu u skladu s demokratskim principima, jer, kako navode, 15 godina nije ispoštovana zakonska obveza Parlamenta, koja proistječe iz Izbornoga zakona BiH.

”Razlog je što su SDA i HDZ jasno pokazali da su spremni blokirati čak i rad Parlamenta Federacije BiH, kako bi spriječili da se uopće raspravlja o bilo kakvom zakonskom rješenju koje će osigurati nesmetanu provedbu izbora”, navodi SDP BiH. Kako se u priopćenju navodi, “evidentno je da SDA i HDZ i ove razgovore, koji traju već nekoliko mjeseci, zloupotrebljavaju”.

”Njihov jedini cilj je kupovati vrijeme i osigurati da se nikakvo rješenje ne pronađe. Jedino ovim strankama odgovara situacija da se u izbornu kampanju uđe s neizvjesnošću da se vlast nakon izbora uopće može formirati”, smatra SDP BiH.

Iz ove partije upozoravaju da više ne žele sudjelovati “u farsi koju režiraju SDA i HDZ”, navodeći da su današnjom odlukom da pokušaju blokirati Parlament FBiH pokazali čvrst savez, “kojem je cilj opstanak na vlasti po svaku cijenu, čak i po cijenu da se građanima onemogući da biraju vlast kakvu oni žele”. ”Očito je da SDA i HDZ od cijele BiH namjeravaju napraviti novi ‘slučaj Mostar’, u kojem već deset godina nema izbora, ali u kojem su SDA i HDZ u tom periodu potrošili pola milijarde KM iz proračuna ovog grada, bez ikakve kontrole i bilo čije odluke”, navodi se.

Iz SDP-a BiH ističu da izuzetno cijene napore i dobru volju svih predstavnika međunarodne zajednice, “ali očito je kako je ta njihova dobra volja i spremnost da pomognu, zlouporabljena od onih političkih snaga koji su spremni srušiti čak i demokratski poredak države BiH, kako bi sačuvali vlast i moć”.

”Pozivamo ih da podrže sve demokratske snage u BiH u nastojanju da rješenje ovog pitanja pronađemo u institucijama ove države, u skladu s Ustavom i zakonima, i što je najvažnije, voljom svih građana BiH”, navodi se u SDP-ovu priopćenju.