Visoki predstavnik Valentin Inzko izričito odbacuje tvrdnje da je riječ o kršenju Ustava BiH, nepoštivanju odluka Suda ili pak o djelovanju usmjerenom protiv hrvatskog naroda, kao što se navodi u priopćenju za javnost HNS-a, rečeno je za Vijesti.ba iz Ureda visokog predstavnika u BiH.

Naime, Hrvatski narodni sabor u nedjelju je u svome priopćenju izravno optužio Viskog predstavnika u BiH Valentina Inzka za kršenje Ustava BiH i dosljedno kršenje prava Hrvata.

Iz OHR-a podsjećaju da su u svojstvu prijatelja Suda dostavili mišljenje po apelaciji Borjane Krišto.

''Na izričit zahtjev Ustavnog suda BiH, visoki predstavnik je dostavio Sudu mišljenje u svojstvu prijatelja suda (Amicus) o predmetu koji je Sudu uputila Borjana Krišto. U tom mišljenju jasno su dani razlozi, utemeljeni na Washingtonskom sporazumu, zbog kojih je visoki predstavnik svojom odlukom iz 2002. uključio osporavane odredbe u Ustav Federacije, kazali su iz OHR-a za Vijesti.ba.

''Visoki predstavnik izričito odbacuje tvrdnje da je riječ o kršenju Ustava BiH, nepoštivanju odluka Suda ili pak o djelovanju usmjerenom protiv hrvatskog naroda, kao što se navodi u priopćenju za javnost HNS-a'', istaknuli su iz OHR-a.

''OHR još jednom ponavlja svoj stav da je najbolji način za ostvarivanje političkih ciljeva, koji utječu na sve konstitutivne narode, putem konstruktivnog dijaloga i rješenja postignutih pregovorima'', stoji u reakciji.