Federalni premijer Nermin Nikšić pohvalio je to što je u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH izglasan Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, koji je jedan od tri uvjeta za otvaranje pregovora s Europskom unijom u ožujku.

"Moje zadovoljstvo ide u tom smislu što smo stalno optuživani da ćemo nešto izdati, prodati, dati kako bi se usvojili ti zakoni bez ikakvih ispunjavanja uvjeta, što smatram uspjehom politike razgovora i dogovora. Tako smo napravili još jedan korak bliže otvaranju pregovora s Europskom unijom. Nadam se da ćemo to uspješno završiti, a to nam otvara prostor za gospodarstvenike jer tad BiH dobiva milijardu i 300 milijuna eura financijskih sredstava iz europskih fondova u naredne dvije i po godine", izjavio je Nikšić medijima u petak prilikom posjete Gračanici.

Tom prilikom ukazao je javnosti da je Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.
 


"Njegovim usvajanjem šalje se snažna poruku Europskom vijeću koje raspravlja o politici proširenja Europske unije. Svakako Zakon je bitan i sa stanovišta da bi se spriječio negativan izvještaj Odbora eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i financiranja terorizma (MONEYVAL). Podsjećam, delegacija MONEYVAL-a trenutno boravi u Bosni i Hercegovini kako bi ocijenila napredak  BiH iz ove oblasti", istaknuo je Nikšić.

Dodao je da navedeni zakon harmonizira sistem sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma u BiH sa standardima FATF-a i Moneyvala iz zadnjeg kruga evaluacije.