"Resori koji su do sada pripadali HDZ- u prethodnih osam godina ostali su HDZ-u. Ovo ostalo je podijeljeno unutar političkih stranaka unutar ova dva bloka - blok Trojke i blok političkih partija SzbiH i NES", istakao je u Rezimeu predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

"Njima su pripala četiri ministarstva, šest ministarstava i premijer su pripali Trojki. Od tih šest četiri su pripala SDP-u, jedan NiP-u i jedan Našoj stranci i po dva SzBiH i NES-u."

"Vlada FBiH ne može bez potpredsjednika entiteta, ali može bez SDA"

Kaže da nije tačno da se Vlada FBiH ne može formirati bez SDA, nego bez potpredsjednika Federacije.

"Bez gospodina Lende koji je SDA i koji ne krije da neće podržati Vladu u kojoj nije SDA. S te tačke je to ispravno. Mi očekujemo i nadamo se da će u BiH zavladati princip kakav vlada u svim parlamentarnim demokratskim državama, da onaj tko dokaže da ima većinu zastupnika u oba doma formira vlast. Bez obzira sviđa li se to nekome ili ne, onaj tko ima parlamentarnu većinu treba da formira vlast."

Nikšić naglašava da priželjkuje, ako dođe do blokade, da visoki predstavnik upozori one koji blokiraju da BiH treba da bude dio demokratskog svijeta.

"Razumijem poziciju i SDA i DF-a koji se grčevito bore da sačuvaju onaj dio vlasti neprikosnoveni koji drže. Razumijem njihov strah od gubitka vlasti, gubitka utjecaja, gubitka resursa, ali trebaju da prihvate princip da onaj ko ima većinu formira vlast."

"Iskočili su iz kolosijeka"

Na pitanje koji je Osmorka stabilna i da li su SzBiH i NES pouzdani koalicioni partneri odgovara: "Koja je koalicija i koja politička relacija u BiH stabilna? Posljednja dešavanja ukazuju na to da su malo iskočili iz ovo kolosijeka. Meni je potpuno jasna pozicija u USK-u. SDA je odigrala sjajan strateški potez. Ako zagovaram princip u Federaciji da onaj tko ima većinu treba da pravi vlast, ne mogu osporavati to pravo bilo kome drugom, ni u USK-u. Činjenica je da je ovo većina, da je ta većina SDA-DF-NEs i zastupnik iz SzBiH i to treba respektirati."

"SDA u USK ušla zbog Federacije"

Smatra da SDA u tu priču nije ušla zbog ZDK-a, kao ni zbog USK-a.

"Mislim da su u ovu priču ušli zbog federalne vlasti pa ćemo vidjeti kako će se to dalje raspetljavati kad dođe do konstituiranja Federalne vlade. Kako će se ponašati NES i kako će na to gledati SDA. Uvjeren sam da se nije rodila ljubav preko noći nego da je to interes kad su u pitanju viši nivoi vlasti. Naše krajnje opredjeljenje je da probamo dovesti ovaj projekta do kraja, ali ukoliko budemo izloženi priči kakvu imamo trenutno i ako to eskalira do te mjere da se pokuša i s te strane blokirati formiranje federalne vlasti tad dolazimo do onoga da ništa nije nemoguće. Govorim o pregovorima sa svim političkih grupacijama."

SAD više stoje iza BiH nego neki njeni političari

Nikšić navodi da nisu počeli priču s drugim političkim partijama.

Kada je riječ o Zastupničkom domu FBiH kaže da nisu usvojeni reformski zakoni zato što na sceni imamo Vladu koja je nekompletna, opterećena brojnim aferama, kriminalom, korupcijom.

"Kad dođe Vlada koja ima podršku parlamentarne većine onda možemo da govorimo i o donošenju određenih zakona."

O novim imenima na crnoj listi ističe da nije očekivao reakciju State Departmenta, ali da zna da su imali velike prigovore na ono što se radi.

"Jučer smo dobili potvrdu da su i institucije države BiH i neke javne kompanije korištene ne samo u privatne svrhe nego i u stranačke svrhe, pogotovo protiv političkih protivnika. Ovo je zemlja u kojoj je vladavina prava, vladavina zakona danas bi neki od tužilaca pokucali na vrata Ambasade SAD-a, zatražio te dokaze i u najmanju ruku pozvao na informativni razgovor i bivšeg direktora OSA-e, a i zastupnike za koje je očito da su zloupotrebom ovlasti prevedeni iz jednog političkog tabora u drugi."

Navodi da sami urušavamo institucije i državu BiH.

"Puno je političkih partija koje smatraju da treba što više razvlastiti državu BiH i njene institucije. Mi u SDP-u naravno smatramo suprotno. Svugdje u svijetu postoji nešto što se zove moralna odgovornost političara. SAD više stoje iza BiH nego neki njeni političari."

Vlast se ne bavi onim čime bi se trebala baviti

Kada je riječ o izboru sudije Ustavnog suda BiH Nikšić kaže: "Mi od svega napravimo političko i najvažnije pitanje u ovom trenutku u BiH, kad to dogovara SDA-u i njihovim političkim partijama. SDP će nastojati da se drži određenog principa. Mi nismo pristali da članovi SDP-a u Komisiji budu ti koji će s liste koja je došla eliminirati sve druge i predložiti Parlamentu samo jednog kandidata. Ali smo vrlo jasno rekli da ćemo, kako smo i do sada glasali za članove Ustavnog suda, glasati za prvorangiranog kandidata."

Smatra da Milorad Dodik daje pretjerane i žustre političke izjave.

"Sanjam da BiH ima jednog predsjednika"

"Državna imovina je pravno pitanje koje treba da se rješava u okviru pravnog sistema. O tome smo pričali u toku naših pregovora i dogovora. Treba da donesemo zakon o državnoj imovini. Niko ne treba niti može da zloupotrebljava državnu imovinu."

Naglašava da se svi bave nekim drugim stvarima, a vlast se ne bavi onim čime bi se trebala baviti.

"Ja imam svoju viziju BiH. Ja sanjam BiH u kojoj će biti jedan predsjednik, jedna vlada i lokalni nivo vlasti. I naravno, to nije politička realnost u BiH u ovom trenutku. Kao što i Dodik ima pravo da sanja neku secesiju ali do toga neće doći. Puno bolje od tih praznih priča je da se okrenemo rješavanju stvarnim problema građana."