Europska pučka stranka, najveća skupina u Europskom parlamentu, usvojila je u srijedu na kongresu u Rotterdamu hitnu rezoluciju o Bosni i Hercegovini.

U razgovoru na ovu temu, Nikola Lovrinović, državni zastupnik HDZ-a BiH, kazao je za portal "Avaz" da je u BiH poznato da se ne poštuju ni mirovni sporazumi, pa nam razne deklaracije i rezolucije, bilo domaće ili strane, samo dobro dođu za zabavljanje naroda i medija.

- Poznata je ona naša samo nek' komšiji crkne krava. Profesor Kurtećajić reće da Hrvatima BiH BiH nije domicilna država. E sad kome jest? Hoću reći da neki bošnjački "intelektualci" sve bezobraznije u zadnje vrijeme proturaju tezu ili "istinu" kojom država BiH stvara novi narod. Do sada u povijesti narod i nacije su stvarali države, ovo je prvi put da neki državni mehanizam formira narod. Zamislite da Belgija formira belgijski narod umjesto Flamanaca i Valonaca,ili Švicarska. Pomislit ćete da sam pobjegao od teme, ali ne. Zapravo ja uskoro očekujem deklaraciju ili rezoluciju npr. Bošnjačkog kongresa ili Kruga 99 u kojoj će biti jasno dato na znanje da Hrvati u BiH više ne postoje - smatra Lovrinović.

Do novog dokumenta
Dodaje kako je sve što se o Hrvatima i stanju u BiH donese samo dobra tema do nekog novog sličnog dokumenta.

- Zato bi najvažnije, po meni, bilo definitivno izjašnjenje bošnjačkih političara i institucija, što i kako misle o BiH i naravno o nama Hrvatima u njoj. Meni je jasno i mnogim Hrvatima što misle i žele, ali nekako kao da pokušavaju "uvjeriti" nas same da odustanemo i od sebe i od BiH, kako nas oni ne bi trebali "uvjeravati". Što dakle reći o deklaraciji EPP. Čekam neku drugu, od nekoga a najviše, kako rekoh, od onih s kojima smo pozvani živjeti i s kojima eto baštinimo istu državu, iako to naši subastinici ne misle, ali nek nas konačno jednom "uvjere" za sva vremena. Mi od naše BiH nećemo odustati, niti od naših konstitutivnih prava, makar legitimno zastupanje i nebilo u deklaraciji EPP - rekao je Lovrinović.