Kućanstva u Njemačkoj znatno su smanjila potrošnju plina i struje u 2022. godini, strahujući od visokih računa, izvijestila je web stranica za cijene Check24.

Nijemci su u 2022. potrošili oko 21 posto manje plina i oko 12 posto manje električne energije nego u 2021., prema podacima na Check24, popularnom servisu za usporedbu cijena, javlja Hina.

Prosječna potrošnja plina pala je na oko 15.400 kilovat sati, a potrošnja električne energije na oko 2.800 kilovat sati, navodi se.

Podaci se temelje na procjenama samih kupaca, a odnose se na sve ugovore o isporuci plina i struje, sklopljene preko preko Check24 u 2022. godini.

Podaci nisu nužno reprezentativni i mogu se razlikovati od stvarne potrošnje, napominje agencija dpa.

Glasnogovornik tvrtke nije rekao koliko je ugovora točno procijenjeno, dodavši tek da je brojka šesteroznamenkasta za oba energenta.

Check24 je popularan servis za usporedbu cijena u Njemačkoj.

Mnogi su prošle godine strahovali od visokih računa za energiju pa su u vrlo kratkom roku smanjili potrošnju, rekao je u utorak direktor odjela za energetiku Check24 Steffen Suttner.

Podaci s konkurentske cjenovne web stranice Verifox signaliziraju sličan trend, iako nešto manje izražen.

Prema podacima Verifoxa, njemačka su kućanstva lani smanjila potrošnju plina za 12 posto, na prosječno oko 18.000 kilovat sati. Potrošnju plina srezali su za osam posto, na oko 2.900 kilovat sati, objavio je Verifox.

Regulator za energiju u više je navrata pozivao građane da štede energiju s obzirom na smanjenu opskrbu iz Rusije nakon zapadnih sankcija.

Iako se strahovalo od nestašice, plina je bilo dovoljno, ponajviše zahvaljujući štednji, posebice u industriji, i blagoj zimi, napominje dpa.