Vodeći njemački europski parlamentarci upozoravaju na slovensko predsjedanje Vijećem Europske unije, koje započinje početkom srpnja, a vodit će ga premijer Janez Janša.

"Apeliram na sve odgovorne na europskom nivou, na države članice, Europsku komisiju, Parlament i medije da Janši ne daju pozornicu za njegovu antidemokratsku retoriku i politiku", kaže potpredsjednica Europskog parlamenta Katarina Barley (SPD), prenosi njemački Welt.

Ona je Janšu usporedila s kontroverznim mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

"Postupa vrlo slično Orbánu kako bi državu podredio sebi. Janša uskraćuje donacije za medije koje mu se ne sviđaju i zastrašuje novinare osobno, posebno žene. Šestomjesečno slovensko predsjedanje EU bit će 'izazovno vrijeme", kazala je Barley.

Zastupnica liberalnog FDP-a Nicola Beer poput Barley također oštro govori o Janši.

"Premijer Janša mora biti spreman pregovarati o europskim rješenjima, a ne da sam bude europski problem", izjavila je.

Beer je slovenskog premijera optužio da ne želi surađivati s novostvorenim Europskim javnim tužiteljstvom i da vrijeđa medije koji mu nisu naklonjeni.

"Svatko tko ocrni slovensku državnu novinsku agenciju i navede je kao nacionalnu sramotu ugrožava slobodu tiska i stvara neprihvatljiv pritisak na novinare i blogere", navela je

Janša mora, kako ona kaže, biti spreman na činjenicu da će vrlo pažljivo nadgledati njegovo predsjedavanja EU i neće se ustručavati otvoreno kritizirati takvo ponašanje kao nepodnošljivo.