Njemačka tvrtka SkySails Marine izumila je jedra koja bi mogla drastično smanjiti utrošak energije i zagađenje u prekooceanskoj plovidbi. Uporabom zmajeva teretni brodovi smanjili bi potrošnju goriva i mogli ploviti koristeći isključivo energiju vjetra.

"Ideja je vrlo jednostavna. Zmajevima postižemo znatno snažniji potisak nego sa bilo kojom drugom vrstom jedra", rekao je u razgovoru za CNBC osnivač tvrtke Stephan Wrage. "Zmaj je znatno snažniji i od tradicionalnog jedra i od zračne turbine", pojasnio je ovaj inžinjer aeronautike.

Jedan takav zmaj košta oko 1.5 do 2.5 milijuna eura. Već je iskušan na nekoliko teretnih brodova i rezultati su pozitivni. Upotreba energije se prepolovila.

Zmajevi za teretne brodove funkcioniraju na visini od 300 do 400 metara. Kada su vremenski uvijeti povoljni, a vjetar snažan, specijalizirano jedro u stanju je proizvesti energije koja je jednaka energiji od 2 tisuće kilovata.

U idealnim uvjetima SkySails sistem brodu bi uštedio oko 10 tona goriva dnevno. Zmaj je, tvrde njegovi tvorci, sposoban proizvesti 25 puta više pogonske energije nego tradicionalno jedro.

Za sada, samo dva teretna prekooceanska broda koriste zmajeve u svojoj plovidbi. Razvoj tvrtke usporila je kriza koja je započela 2008. godine. U takvim uvjetima, vlasnici brodova nisu skloni uvođenju skupih, iako dugoročno isplativih, inovacija.

Pa ipak, zmajevi za brodove možda imaju svijetlu budućnost. Inžinjeri aeronautike izumili su i zmajeve za malene brodove, poput jahti i jedrilica. Tvrtka SkySails osnovana je 2001. godine, zapošljava 40 ljudi i središte joj je u Hamburgu, piše Net.hr.