Poznato je da se Ramci ponose sa svojim tradicijskim jelima koja su jedinstvena i plijene pažnju brojnih posjetitelja koji ih žele kušati jer imaju nešto u sebi primamljujuće i čarobno. I ove su se godine članovi Zavičajnog KUD-a Rama iz Pleternice odvažili pojaviti na Festivalu kulinove seke u Velikoj pokraj Požege na kojem su uredili stol na tradicijski način, na kojemu su se mogla naći jela kakva su se nekad pripravljala u rodnom ramskom zavičaju. Brojni posjetitelji zaustavljali su se kod ramskog stola želeći „ćopnuti“ komadić pite koju su vrijedne Ramkinje ispekle ispod sača i donijele na diku i ponos svoga kraja i zavičaja. Našlo se tu i drugih delicija koje su doselivši u Požeštinu donijele sa sobom od uštipaka i kiselog mlika, suhe pečenice i drugih slasnih slatkih jela.

Nisu Ramci samo stali na tome hvaleći se kako znaju prirediti i napraviti ona jela i delicije za koja su ih podučavale njihove bake i one starije generacije koje su svoja znanja i umijeća prenosile s generacije na generaciju. Budući da su se Ramci odazvali na Festival kulinove seke, na kojem su se donosili uzorci slavonskih proizvoda na ocjenjivanje, odvažio se Jure Vidakušić, predsjednik Zavičajnog KUD-a Rama iz Pleternice donijeti i svoj uzorak kulinove seke koji je napravio na način kako su ga učili njegovi susjedi Slavonci. Prema svemu sudeći dobro se Jure podučio zanatu pripravljanja kulinove seke, koju doista treba znati napraviti ali i kvalitetno osušiti. Među 74 uzorka kulinove seke, našla se pred stručnom i prosudbenom komisijom i Jurina kulinova seka koja je dobila visoku ocjenu za koju je dobio zlatnu plaketu organizatora, tjednika Kronike požeško-slavonske.



Pomalo samozatajni Jure poslao je svoju odabranicu Danicu da u njegovo ime primi hvalevrijedno priznanje i to slučajno ili ne iz ruku ramskog zeta, načelnika općine Velika Vlade Bobana koji ima ženinu svojtu, Grubeše, u Šćipima, u Uzdolskoj župi.



Nošnjama su i uređenim stolom u dvorani Vatrogasnog doma u Velikoj Ramci plijenili pažnju među gotovo 200 drugih uzvanika pa je tako želju za fotografiranjem izrazio i došao ih pozdraviti gradonačelnik grada Požege Vedran Neferović i njegov zamjenik Mario Pilon. Foto objektivom naš reporter nije uspio zabilježiti susret požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, ramskog zeta sa Ramcima, ali je zato uspio zabilježiti županov dolazak u sobu gdje je komisija vršila ocjenjivanje uzoraka kulinove seke, a s njim je bio, netko će reći slučajnost, još jedan ramski zet, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević. I da stvar bude još zanimljivija i u prosudbenoj komisiji je kao stručna osoba bio još jedan ramski zet koji se ponosi tim krajem, uvijek naglašavajući ljepote i čari Šćita, Orašca i Kozla gdje rado dolazi.



Naš fotoreporter uspio je zabilježiti pozdrave ramskih zetova, požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića i načelnika općine Velika Vlade Bobana, a te pozdrave „krišom oka“ promatra također ramski zet Ivica Kovačević, načelnik općine Jakšić koji je u društvu s predsjednicom Općinskog vijeća Velike Antonijom Pavlović.

Sve je ovo potvrda da su ljudi iz Rame i oni koji su obiteljski vezani za Ramu vrlo važan čimbenik u javnom, političkom i društvenom životu ne samo u Požeštini i Slavoniji već i na širim prostorima izvan rodne grude.
 
Dražen Krstanović