Voće je zdravo i poželjno na svakodnevnom meniju, ali ponekad se upravo zbog toga lako možemo zaigrati pa zaboraviti da i ono ima poneku manu.

Nije svejedno koje voće jedete

Za one koji nemaju naviku redovno jesti voće, bilo koja voćka je za njega odličan izbor. No, zapravo nije svejedno koje ćete voće odabrati. Kako piše časopis Prevention, kad god ste u prilici, odaberite ono koje je tamnije boje, poput borovnica.

Svaka voćka ima vitamine, ali imaju različit udio šećera i ugljikohidrata. Tako primjerice borovnice, ali i općenito voće tamnije boje ima niži glikemijski indeks, bogatije je antioksidansima, a siromašnije prirodnim šećerom od voća svjetlije boje poput banane ili dinje.

Svako voće s nižim glikemijskim indeksom, baš kao i druge namirnice, pomaže regulaciji šećera u krvi jer se sporije probavljaju pa ste dulje siti i manja je vjerojatnost da ćete posegnuti za nezdravim grickalicama u kriznim trenucima.

Morate paziti na količine

Još jedna stereotipna rečenica jest ona da se voćemože jesti do mile volje. Liječnik i stručnjak za zdraviju prehranu te autor nekoliko knjiga Barry Sears podsjeća za Prevention da voće zbog prirodnih šećera ne spada u kategoriju grickalica koje možemo jesti koliko i kada god hoćemo. Ako pretjerate s voćem, možete poremetiti razinu šećera u krvi i zazvati isti efekt kao da ste jeli obrađene namirnice prepune šećera, a uz ugljikohidrate unosite i dodatne kalorije.

Jedete li sitno voće, neka to bude do dvije šalice dnevno ili primjerice jedna jabuka, banana, naranča… Mnogi smatraju da je upravo zbog prirodnih šećera voće bolje jesti ujutro ili tijekom dana, a ne uvečer ili prije počinka. Naravno, ovo treba prilagoditi svome ritmu jer sve ovisi koliko se inače osoba kreće, kako se hrani ili možda redovno trenira.

Važno je poznavati kalorije

Ako ste gladni, ali do večere je samo sat vremena nemojte pojesti neku kaloričniju voćku poput banane, a ni veliku porciju. Velika jabuka ima oko 120 kalorija, a ako je uskoro glavni obrok na redu, nepotrebno ćete unijeti dodatne kalorije u organizam.

Odbacujete koru

Nekima nije ukusna, neki se boje da je voće prskano unatoč oznakama da je organsko, ali ako imate domaće voće nemojte ga guliti. Kora krije mnogobrojne vitamine i antioksidante. Tako je kora jabuke prepuna vitamina C i A te vlakana. Časopis Plos One objavio je istraživanje koje potvrđuje da kora na voću pomaže u borbi protiv pretilosti, a istraživanje objavljeno u časopisu sveučilišta Cornell pronašlo poveznicu između omražene kože i prevencije zloglasnog karcinoma.

Sok od svježeg voća? Da, ali samo povremeno

Bez obzira na to koliko kvalitetan sokovnik imate, pravljenjem sokova gubite vlakna iz voća. Radije sokove radite povremeno ili voće stavljajte u smoothie. Osim toga nekoliko voćki u jednoj porciji soka mogu sadržavati više kalorija i šećera nego što vam treba pa onda treba paziti na ostalu hranu koju konzumirate taj dan.

Kombinacija s drugim namirnicama za bolji balans

Komad voća sam po sebi je svakako put bolji od slatkiša, ali također poput krafne ii drugih slatkih zalogaja može učiniti isto odnosno naglo podignuti razinu šećera u krvi pa je srušiti, a vi ćete zbog toga biti gladni prije vremena. U tom slučaju nije loše napraviti kombinaciju s proteinima, recimo, komad sira ili malo oraha. Na taj način će se povećati razina hormona glukagona koji će napraviti ravnotežu s inzulinom i držati razinu šećera u krvi pod kontrolom.