Globalno iskorjenjivanje koronavirusa trenutno nije razuman cilj, rekao je David Nabarro, posebni izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za koronu.

"Čovječanstvo će se morati naučiti na suživot s ovim virusom, sprječavajući ga da naglo izbije i uzrokuje žarišta bolesti. Iskorjenjivanje trenutačno nije razuman cilj za svijet", izjavio je doktor Nabarro u razgovoru za Sky News.

Dodao je da se proučavaju izvještaji o nepalskoj varijanti virusa.

"Svaki put kada naglo izbije, potakne u nečijem umu pomisao da bi se mogla pojaviti nova varijanta. To ne bi bilo iznenađujuće."

"Virus neće uskoro nestati"

Nabarro je rekao da će to biti "obrazac u budućnosti i da virus neće uskoro nestati, nego će se pojavljivati varijante".

Mnogi promatrači upozoravaju na nejednak pristup cjepivu u bogatim i u siromašnim zemljama, što pogoršava i produljuje pandemiju koja je dosad pokosila više od 3.5 milijuna ljudi.

Čelnici WHO-a, Svjetske trgovinske organizacije, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke nedavno su pozvali svjetske čelnike da preuzmu novu obvezu i zauzmu se za pravedniju raspodjelu cjepiva kako bi se uspjelo suzbiti pandemiju.