Predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto izjavio je kako njegova zemlja neće dati ekonomsku podršku podizanju zida na granici sa SAD-om, javlja Anadolu Agency (AA).

Nieto je na godišnjem sastanku diplomata održanom u Meksiku govoreći o odnosima njegove zemlje i SAD-a, kritizirao namjeru novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa koji želi podići zid između dvije zemlje i tako spriječiti ilegalni prelazak granice.

"Naravno da Meksiko neće platiti ništa za ovaj zid", istakao je Nieto.

On je naglasio kako će ulagati napore za nastavkom dobrih odnosa sa SAD-om, ali da neće dozvoliti ništa što će biti protivno časti Meksikanaca.

Govoreći o planu Trumpa da ponovo dođe do pregovora o uvjetima Sjevernoameričke zone slobodne trgovine (NAFTA) Nieto je rekao kako podržavaju promjene koje će osigurati investicije, ali je ukazao i na strah koji uzrokuju Trumpove prijetnje o porezima američkim kompanijama koje investiraju u Meksiko.

"Mogao bih čekati 1,5 godina da završe pregovori o izgradnji zida koji bi počeli nakon što preuzmem dužnost predsjednika. Ali ne želim čekati. Mi ćemo početi dizati zid", istakao je na ranije održanoj konferenciji Trump.

Novoizabrani američki predsjednik govorio je i o pokrivanju troškova podizanja zida.

"Bilo da putem poreza bilo direktno, Meksiko će nam platiti troškove ovog zida", poručio je Trump.