Iako je pretprošle godine najavljeno da će Europski sustav putnih informacija i autorizacije (ETIAS) biti uveden tijekom 2023. ili 2024. godine i za državljane BiH koji putuju u zemlje EU-a, to se očekuje tek iduće, 2025. godine.

Iz Izaslanstva EU-a u BiH za Klix.ba je rečeno kako se očekuje da će ETIAS postati operativan sredinom 2025. godine.

”Novi sustav putovanja omogućit će učinkovitije i brže procedure granične kontrole, manje birokracije, manje kašnjenja za putnike, bolju sigurnost, poboljšanu prevenciju iregularnih migracija i općenito učinkovitiju proceduru upravljanja granicom”, rekao je glasnogovornik Izaslanstva EU-a i Ureda posebnog predstavnika EU-a u BiH Ferdinand Koenig.

Putem ETIAS sustava ne uvode se ponovno obveze slične vizama, a putnici iz zemalja bezviznog režima s EU-om, uključujući one iz Bosne i Hercegovine, i dalje će uživati pogodnosti bezviznog režima.

ETIAS odgođen za svibanj 2025.

Dok je do sada EU stalno tvrdio da će ETIAS postati operativan do sredine 2024., dužnosnik EU-a potvrdio je krajem prošle godine da je datum puštanja u rad ETIAS-a odgođen za svibanj 2025.

Odgodu ETIAS-a potvrdilo je i francusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Prema njemu, pokretanje ETIAS-a planirano je za 2025., ne navodeći preciznije razdoblje kada bi se to trebalo dogoditi.

”U početku smo se nadali da će postati operativan do kraja ove ili najkasnije početkom sljedeće godine. Zbog nepredviđenih kašnjenja pokazalo se kako je taj rok nedostižan. Kao rezultat toga provedba ETIAS-a odgođena je za svibanj 2025., s mogućnošću daljnje odgode”, kazao je još u listopadu dužnosnik EU-a.

Švicarski državni tajnik za migracije istaknuo je da program neće postati operativan prije svibnja 2025. godine, što znači da bi mogao biti odgođen za još kasniji datum.

”Datum puštanja u rad ETIAS-a još nije poznat. Očekuje se da će biti objavljen krajem 2023.”, naveli su početkom listopada prošle godine iz Uprave za migracije i unutarnje poslove.

ETIAS mobilna aplikacija

Kako funkcionira novi sustav, pitanje je koje će se najčešće postavljati prije početka primjene.

Ukratko, državljani BiH obrazac za prijavu na jednostavan će način popuniti koristeći službenu ETIAS mrežnu stranicu ili ETIAS mobilnu aplikaciju.

Podnošenje zahtjeva za ETIAS putnu dozvolu stoji 7 eura. Prilikom popunjavanja prijave potrebno je da pri ruci imate putnu ispravu i platnu karticu.

Od korisnika će se također tražiti da unesu osobne podatke.

Proces se obrađuje u nekoliko minuta, a nakon toga dobivate e-poruku koja potvrđuje podnošenje prijave koja će uključivati jedinstveni ETIAS broj prijave.

Pritom je iznimno važno zadržati ovaj broj za buduću upotrebu.

ETIAS povezan s putovnicom

Nakon što prijava bude obrađena, korisnik će dobiti još jednu poruku na e-poštu koja obavještava o njezinu ishodu.

ETIAS sustav je, dakle, povezan s putovnicom, vrijedi do tri godine ili do isteka putovnice, ako u međuvremenu dođe do toga. U tom slučaju, uz novu putovnicu morat će se dobiti i nova ETIAS putna dozvola.

Uz valjanu ETIAS dozvolu za putovanje, državljani BiH moći će ulaziti na teritorij europskih zemalja koliko često žele za kratkoročne boravke – obično do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana.

Međutim, potvrda sama po sebi ne jamči ulazak jer će na granici službenik granične policije tražiti od vas da pokažete putovnicu kako bi se potvrdilo da su ispunjeni uvjeti za ulazak.

Prijavitelji mlađi od 18 ili stariji od 70 godina bit će oslobođeni ovog plaćanja.