Poništen je još jedan tender za nabavku putovničkih knjižica. Četvrti po redu. Ured za razmatranje žalbi uvažio je žalbe dvije tvrtke, jedne iz Austrije, druge iz Francuske, koje su se žalile na tendersku dokumentaciju. Iz IDDEEA-e tvrde da će što prije raspisati novi natječaja, te da nema straha da će građani u skorije vrijeme ostati bez putovnica, piše Federalna.ba.

Francuska tvrtka Gemalto i austrijska Ostereichische Staadsdruckerei podnijele su žalbe na tendersku dokumentaciju koje je Ured za razmatranje žalbi uvažio. U žalbama se, između ostalog, navodi da se mimo zakona preferira samo jedna tehnička specifikacija koja pogoduje samo jednom ponuđaču. Iz Udruženja građana Tender navode da se preferira trenutni dobavljač Mühlbauer.

“Inače je i aktualni ugor sklopljen na takav način što je izvršen pritisak na ponuđača iz Francuske, koji je tada uputio žalbu, da odustane od žalbe kako ne bi ljudi ostali bez putovnica - čak je tu bila umiješano i francusko veleposlanstvo posredstvom koje se uspješno izdogađalo da građani ne ostanu bez putovnica. I to će se i dalje događati dok god se preferira taj jedan ponuđač”, tvrdi Igor Vukajlović, tehnički tajnik UG Tender.

Iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka tvrde da će u najskorije vrijeme raspisati novi tender te da nema mjesta spekulacijama da su naklonjeni samo jednom ponuđaču.

“Radi se o otvorenom tenderskom postupku na koji pravo sudjelovanja imaju svi zainteresirani subjekti i u BiH i u inozemstvu. Agencija ne može prejudicirati da li će netko od sudionika izjaviti žalbu kao ni odluku drugostepenog organa odnosno Ureda za razmatranje žalbi”, kaže Branimir Gojković, stručni suradnik za odnose s javnošću IDDEEA-e.

Iz IDDEEA-e nadalje tvrde da se trenutno izdavanje putovnica odvija bez problema i da se u prosjeku čeka oko 30 dana. Ipak, ima i onih građana koji su zbog sve učestalijih problema s putovničkim knjižicama morali pomjerati svoja putovanja. Tvrde da je i dalje sve presporo.

Za putovničke knjižice ove godine ne bi trebali strahovati, ali nije isključeno da će građani već od sljedeće sezone možda doći u situaciju da knjižica nema. Naime, ugovor s trenutnim dobavljačem Mühlbauerom važi do kraja ožujka sljedeće godine. Iz IDDEEA-e su optimistični da će do tada biti provedene sve tenderske aktivnosti i da nema straha da će doći u situaciju da putovničkih knjižica nema.