Predsjednik Europske narodne stranke (EPP) Joseph Daul  nije uspio  uvjeriti članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine da pronađu zajednički jezik oko neophodnih izmjena Izbornog zakona, piše  Radio Slobodna Europa.

Šef najveće europske stranke je u srijedu organizirao radnu večeru, a već u četvrtak imao odvojene bilateralne sastanke sa članovima bh. Predsjedništva, Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, potom zajednički ručak.

Napori Daula nisu urodili plodom, stoga nije izašao sa priopćenjem iako je bilo najavljeno. Na kraju maratonskog sastanka jedino je predsjedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović potvrdio da će se sastanci nastaviti u veljači, uz prisutnost međunarodne zajednice.

"Ideja je da nastavimo razgovore i u drugom mjesecu, a da u trećem mjesecu to, što god usuglasili, bude u parlamentu", izjavio je Dragan Čović.

Bakir Izetbegović smatra da se međunarodna zajednica treba snažnije uključiti u rješavanje problema.

"Svi trebamo podijeliti odgovornost i da se potrudimo da pronađemo prihvatljivo rešenje", kazao je Izetbegović.

Mladen Ivanić je izjavio da su izmjene Izbornog zakona "obaveza HDZ i SDA".

"Nitko drugi od nas samih ne može bolje znati situaciju u BiH, niti ima veći interes da se postigne dogovor od nas samih", upozorio je Ivanić, istakavši kako je njegova uloga da pomogne. On je također dodao da je odavno upozoravao da će doći do krize koja "može imati dugogodišnje posljedice".

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su se posle sastanka s Daulom sastali i sa šeficom evropske diplomacije Fredericom Mogherini, kako bi razgovarali o Izbornom zakonu, ali i da bi se opravdali zbog kašnjenja odgovora na Upitnik Europske komisije, koji je trebalo da bude predat još prošle godine. "Da smo završili sa Upitnikom, do sada bi gospođa Mogherini bila u Bosni i Hercegovini da ga preuzme. Ovako ćemo se malo crveniti i kazati da je ostalo još nešto da završimo", rekao je Dragan Čović uoči sastanka sa visokom predstavnicom Europske unije.