Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u intervjuu Srni da je Crna Gora na izborima odlučila kakvu vlast želi u sljedeće četiri godine, te da je uplitanje bilo koga sa strane u tu činjenicu i štetno i opasno.

"Svjedoci smo da je izborni proces protekao mirno, da su svi politički akteri svjesni rezultata i da ih priznaju, pa stoga ne vidim što bi tu itko sa strane mogao ili trebalo reći. Nemile scene iz nekoliko gradova u Crnoj Gori u kojima žive Bošnjaci-muslimani posao su za nadležne policijske organe Crne Gore, koji su i dalje pod upravom vlasti koja još nije promijenjena i koja je dužna otkriti počinitelje tih vandalskih djela", naglasio je Dodik.

Rekao je da je za svaku pohvalu ponašanje lidera stranaka koalicije koje su dobile većinu na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, 30. kolovoza, a koji su promptno reagirali, odlazeći u gradove u kojima netko tko sigurno ne želi dobro Crnoj Gori pokušava pobjedničke stranke predstavi retrogradnim snagama, koje Crnu Goru guraju u destabilizaciju.

"Odgovornost za stabilnu i mirnu Crnu Goru i dalje je i na stranci koja trideset godina vrši vlast u toj zemlji, ali i na svim ostalima. Smatram da se nitko izvan Crne Gore ne treba miješati. Zato mislim da je ponašanje bošnjačkih političkih i vjerskih lidera u BiH ne samo štetno, već i opasno, jer terminologija koju koriste, argumentacija koja nije ništa drugo nego ponavljanje starih matrica, ne doprinosi smirivanju tenzija u nama susjednoj i bratskoj državi, i više je za unutarnju uporabu", naglasio je Dodik.

Slušajući ovih dana "hrvatskog" i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića i Šefika DŽaferovića, lidera SDA Bakira Izetbegovića, ili reisa Huseina Kavazovića, rekao je Dodik, netko bi pomislio da su oni ili njihova politika poraženi u Crnoj Gori i da su se incidenti, koji su sigurno za osudu, dogodili na teritoriju BiH.

"Crna Gora ima svoje i policijske i pravosudne organe, ima svoju Islamsku zajednicu i smatram da su i jedni i drugi sposobni ta pitanja riješiti bez sufliranja iz Sarajeva. Izražavam zadovoljstvo zbog činjenice da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori vrlo brzo reagirala, stala u zaštitu suživota i dobrih odnosa s muslimanima koji su ih, važno je podsjetiti, svih proteklih mjeseci podržavali u borbi za očuvanje svetinja", naglasio je srpski član Predsjedništva u intervjuu Srni.

Rekao je da mu je jasno da je Komšić prije izbora otvoreno podržao crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, ali sada mora biti svjestan da je lider DPS-a s koalicijskim partnerima poražen na izborima i da je Crna Gora odlučila koga želi na vlasti državom u sljedećem periodu.

"Priča o velikosrpskom projektu, koju podgrijava Komšić, nije ništa drugo nego pokušaj zastrašivanja ljudi izvan Crne Gore, nedolično uplitanje u pitanja susjedne države i kreiranje atmosfere u kojoj se pobjednici izbora unaprijed proglašavaju destruktivcima, a da ništa nisu stigli uraditi. Netko bi iz reakcija iz Sarajeva mogao pomisliti da se iza brige za bošnjačku zajednicu krije opasna antisrpska politika koja priznaje pravo na Crnu Goru svima osim Srbima", naglasio je Dodik.

Zanimljivo je, ocijenio je Dodik, da za vandalizam u nekoliko mjesta u Crnoj Gori Komšić "zdravo za gotovo optužuje pristaše stranaka koje su pobijedile na izborima, ne zapitavši se ni na trenutak zašto bi to bilo u interesu pobjednika".

"Kvalifikacija na račun dijela koalicije koja je pobijedila na izborima u Crnoj Gori da `podržava četničko divljanje` je ogledalo rasuđivanja Željka Komšića, koji ni 25 godina od završetka rata očito nije skinuo uniformu takozvane Armije BiH i koji još vodi virtualne ratove s virtualnim protivnicima", istaknuo je Dodik.

Umjesto državničke čestitke, sa željom da se i s budućom vladom Crne Gore ostvaruje suradnja, rekao je Dodik, "iz Sarajeva se posljednjih dana čuje plač zbog činjenice da je narod Crne Gore odlučio kako je odlučio".

"Političko i vjersko Sarajevo pokušava internacionalizirati incidente u Crnoj Gori, misleći da time pomaže odlazećoj vlasti, što je ne samo nedolično već i jako opasno i štetno. Nikada nisam krio na kojoj strani su bile moje simpatije na ovim izborima u Crnoj Gori, kao što nisam krio da mi otvoreno podržavamo borbu SPC za ostvarivanje njenih prava u toj državi, ali nikada ne bih svojim riječima ili djelima sebi dao za pravo da uređujem odnose u Crnoj Gori, niti da od pobjednika izbora, pa bili to i oni s kojima se nisam slagao, pravim babaroge", kazao je Dodik.