U samo tri godine, od županije koja je s isplatom rodiljskih naknada kasnila i do godinu dana, Zapadnohercegovačka županija svrstala se među najpoželjniji dio Federacije BiH za osnivanje obitelji, piše Večernji list BiH.

Povećanje pomoći

U proračunu ŽZH za ovu godinu uvelike je povećana stavka koja se odnosi na isplatu rodiljskih naknada, a početkom veljače županijska Vlada donijela je odluka o izmjenama i dopuni odluke o utvrđivanju osnovice i visine za naknade iz Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom.

Tom odlukom majci koja nije u radnom odnosu pripada novčana potpora u mjesečnom iznosu od 250 KM umjesto dosadašnjih 100 KM u trajanju od šest mjeseci za djecu rođenu nakon 1. siječnja 2018. godine.

Također, mijenja se i osnovica za izračun stalne socijalne potpore koja sada iznosi 100 KM umjesto dosadašnjih 80 KM. Kako su naveli iz Vlade ŽZH, rok za podnošenje zahtjeva za potporu za majke koje nisu u radnom odnosu iznosi 60 dana od dana poroda, a sve ostale informacije o pravima koja im pripadaju mogu dobiti u centrima za socijalni rad u gradu i općinama kojima pripadaju.

Kako je prilikom usvajanja proračuna za ovu godinu istaknuo ministar financija ZH županije Toni Kraljević, svaka nezaposlena majka koja dobije dijete tijekom ove godine od Županije će dobiti ukupno 2000 KM kroz rodiljske naknade i jednokratnu pomoć za opremanje djeteta. Bolje uvjete imaju i zaposlene majke.

Naime, Vlada ZH županije je prije nekoliko mjeseci donijela odluku o isplati pune plaće tijekom svih dvanaest mjeseci majkama koje su korisnice proračuna ove županije. Primjer županijske Vlade slijedile su i lokalne sredine. Tako je Općina Ljubuški proračunom za ovu godinu prvi put uvela naknadu za novorođenčad.

Iako pomoć rodiljama nije naša zakonska obveza, proračunom za 2018. obvezali smo se osigurati 500 KM za svako novorođeno dijete. Prema statističkim pokazateljima iz prethodnih godina, smatram kako će se iz proračuna u te svrhe izdvojiti oko 130.000 KM, izjavio je nedavno načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić, dodavši kako bi bili sretni da rebalansom proračuna tu stavku na kraju godine budu trebali uvećavati.

Mjere za ostanak

Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća Široki Brijeg vijećnici su jednoglasno usvojili odluku o pravu na jednokratnu novčanu potporu za novorođeno dijete na području grada Širokog Brijega. Proračunom grada Širokog Brijega za 2018. godinu planirana su sredstva za provođenje te Odluke, a za njezino provođenje nadležni su Centar za socijalni rad Široki Brijeg i Grad Široki Brijeg. Visina jednokratne novčane potpore iznosi 500 KM za svako novorođeno dijete.

U općini Grude već je godinama na snazi odluka o naknadi u visini od 200 KM za prvo i drugo dijete te po 500 KM za treće i svako sljedeće.

Općina Posušje zbog nedostatka sredstava uvođenje novčane potpore za novorođenu djecu nije bila u mogućnosti uvesti ove godine, ali se razmatraju mogućnosti da one budu dio proračuna za 2019. godinu.