Jučer je položen kamen temeljac za izgradnju prekograničnog mosta između BiH i Hrvatske u mjestu Svilaj. Prometni koridor Vc, kojeg će most biti dio, složena je poveznica sjeverne, srednje i južne EUrope i predstavlja izuzetnu vrijednost u procesu gospodarske i prometne integracije srednjeuropskog prostora. Svečanosti polaganja kamena temeljca prisustvovali su Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture RH i Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH.
Prisutnima se obratio i ministar Jusko koji je koridor Vc nazvao "koridorom ve ce".

Video u kojem ministar spominje koridor "ve ce" možete pogledi OVDJE.

Inače, most će imati u dva smjera po tri trake širine 3,50 metra, zaustavnu traku s zaštitnim prometnim pojasevima od 0,5 metra s obje strane i pješačku stazu. Dužina mosta je 640, a širina 29 metara, s betonsko-čeličnom konstrukcijom teškom blizu 5.000 tona. Izgradnja mosta trebala bi omogućiti stanovništvu egzistenciju i opstanak.

Projekt je vrijedan blizu 26 milijuna eura, a svaka država će osigurati po pola iznosa. Planirani rok završetka radova izgradnje mosta je dvije godine - prenosi N1.

Brotnjo.info