Nevenka Ćubela i Dragica Bošnjak su sestre iz mostarskog naselja Ilići koje žive u susjedstvu i vjerno čuvaju tradiciju božićnih običaja.

Usprkos koronavirusu i činjenici da su razdvojene od svojih najmilijih, kod njih je i ovaj Božić veseo i poseban, jer kako naglašavaju, Božić se slavi u srcu i to ništa poremetiti ne može.

Nevenka Ćubela nam priča kako je ove godine pripremila sve kao i ranijih godina, iako je bila svjesna da joj na božićnom ručku ne mogu biti svi na koje je navikla, piše Klix.ba.

"Običaj je da na Božić bude sve uređeno i ukrašeno i da je obilna i bogata trpeza. Tako sam i ove godine sva tradicionalna jela spremila, kao i kolače, ukrasila kuću i oko kuće. Ali sam djeci rekla da ne dolaze svi u isto vrijeme zbog epidemioloških mjera, a kako imamo veliki dnevni boravak postavili smo dva stola kako bi bili skupa i odvojeni u isto vrijeme", objašnjava nam ova Mostarka.

Dodaje kako je uz veliki organizacijski trud blagdanskog okupljanja u manjim grupama sudjelovala i u duhovnim pripremama koje su najvažnije za potpuno slavlje Božića.

"Korona jeste poremetila dosta toga, ali slavlje u duši ništa nam poremetiti ne može", ustvrdila je sugovornica.

Njezina sestra Dragica Bošnjak nam priča kako su njih dvije tradicionalna jela spremale skupa uz božićne pjesme, a da je prvi put ove godine svojoj djeci u Njemačkoj putem interneta objašnjavala kako da i oni sprema ta jela.

Tako su kod njih i kod djece jučer na blagdanskoj trpezi nezaobilazna sarma i pečeno meso, a od delicija uz moderne slastice ne izostaju ni tradicionalne šape.

"Moj sin, nevjesta i unuci su u Njemačkoj i nisu mogli doći niti smo mi mogli otići kod njih, ali u srcima smo svi zajedno. Prilagodili smo se situaciji pa sve ide svojim tijekom i ništa nam ovaj Božić ne može poremetiti jer ga slavimo u srcima", kaže nam Dragica.

Ona je jučer Božić slavila u Ilićima s obitelji koja je u blizini i članovima KUD Sv. Ante Cim u kojem je sa sestrom Nevenkom aktivni član već godinama.

Dvije sestre njeguje tradicionalne običaje u svojim obiteljima, ali i KUD-u, pa su  pjesmom susjedima čestitale Božić te svima poželjeli dolazak bolje i uspješnije Nove godine.