Majka čiju su kćer oteli i ubili pripadnici meksičkog narko kartela više je godina pratila i lovila otmičare i ubojice svoje kćeri, a njena misija nažalost je završila njenim ubojstvom. Njen plan podsjeća na onaj iz filma Taken s Liamom Neesonom u glavnoj ulozi.

Miriam Elizabeth Rodríguez Martínez iz San Fernanda, postala je jedna od najvećih aktivistica za nestalu djecu, nakon što je 2012. godine nestala njena kći Karen Alejandra Salinas Rodriguez. Njezina neumorna potraga rezultirala je hvatanjem najmanje deset kriminalaca, prije nego je i sama ubijena na kućnom pragu 2017. godine.

Karen (20) je bila oteta 23. siječnja 2012. godine, nakon što su je članovi kartela Los Zeta silom ugurali u svoj automobil i odveli. Od obitelji su tražili tisuće dolara otkupnine kako bi je vratili, ali unatoč suradnji obitelji Karen je ubijena, a njeni posmrtni ostaci nađeni su na napuštenom ranču 2014. godine.
 


Otada je Miriam počela svoj lov na ubojice svoje kćeri po cijelom Meksiku, pa i u Teksasu. Koristila se raznim lažnim identitetima, lažnim pištoljima i prerušavala se da bi na kraju uspjela locirati, uhvatiti i ispitivati nekoliko članova kartela, koji se inače smatra jednim od najopasnijih u Meksiku.

Pronašla otmičara na granici

Među njim metama bio je i mladi cvjećar kojeg je godinama hvatala, nakon što je doznala da je prodavao cvijeće prije nego se pridružio kartelu, javlja New York Times. Nakon što je od doušnika dobila informaciju, Miriam ga je, naoružana pištoljem, pronašla među prodavačima sunčanih naočala na meksičkoj granici. Mladić ju je prepoznao i počeo je bježati, ali 56-godišnja Miriam ga je uspjela uhvatiti. 

Držala ga je na nišanu pištolja sat vremena dok nije stigla policija. Nastavila je sa svojom istragom i zahvaljujući njoj uhićeno je još deset članova kartela, prenosi 24sata.

Dok je još tražila kćer, čak je i sjela za stol s jednom članom Los Zete, koji ju je uvjeravao da ne drže njenu kćer i čak joj ponudio da će je probati naći ako mu plati dvije tisuće dolara. Dok je s njim razgovarala čula je da ga netko preko radio veze zove - Sama. Satima je pretraživala društvene mreže dok nije našla jednu fotografiju na kojoj je Sama bio tagiran i prepoznala je muškarca s kojim je razgovarala.

Potom je na slici vidjela ženu odjevenu u uniformu lokalne prodavanonice sladoleda, udaljene dva sata od njene kuće. Tjednima je promatrala trgovinu, pamtila raspored rada žene s fotografije i čekala da se Sama pojavi. Kad se konačno pojavio, pratila je par do kuće i zapisala adresu. Mislila je da će je prepoznati pa je ofarbala kosu i nosila staru službenu odjeću iz vremena dok je radila u Ministarstvu zdravstva. U toj je odjeći provodila lažnu anketu po njihovom susjedstvu kako bi doznala tko sve živi blizu njihovog stana.

Ubijena na Majčin dan

U tom periodu je upoznala jednog policajca koji joj je htio pomoći, ali dok je stigao nalog za uhićenje, Sama je već napustio grad. U rujnu 2014. godine njen sin Luis prepoznao je Samu u svojoj trgovini u kojoj je prodavao šešire. Pozvao je policiju i Sama je konačno uhićen. 

No, njezina želja da osveti kćer završila je njenom likvidacijom na Majčin dan 2017. Ispred kuće je upucana s 12 metaka, a pronašao ju je suprug

Jedan policajac koji joj je pomogao ispričao je kako nikad nije vidio da neki civil vodi istragu kao što ju je vodila ona.

- Pregledao sam njene dokumente. Detalji i informacije koje je uspjela prikupiti i to potpuno sama su nevjerojatni. Bila mi je čast pomoći joj koliko sam mogao - rekao je,