Neurokirurg čiji je sin tinejdžer poginuo tijekom vožnje u pijanom stanju, detaljno je opisao koliko je stvarno potrebno tijelu da razgradi alkohol.

Dr. Brian Hoeflinger na TikToku je objavio video koji bi mogao spasiti mnoge živote.

Liječnik je pred sebe stavio čaše napunjene vodom kako bi rekreirao zabavu na kojoj se puno pije.

Recimo da popijete pet pića u prvom satu. Alkohol ulazi u vaš mozak unutar pet minuta od konzumacije i počinje utjecati na vas, ali ono što možda ne znate jest da vaša jetra metabolizira samo 30 mililitara alkohola na sat, rekao je.

Prema Northwestern Medicine, jetra može u prosjeku metabolizirati jedno standardno piće u satu.
 

Trenutno imam 150 mililitara alkohola u svom sustavu, a na kraju sata potrošit ću samo 30 mililitara, što znači da će u krvotoku ostati 120, dodao je.

Kako se zabava nastavlja, tako i liječnik oponaša da pije još alkohola. Podsjetio je gledatelje da će nakon tri sata zabave tijekom koje je konzumirao alkoholna pića, morati pričekati šest sati da njegovo tijelo metabolizira alkohol.

To je važno jer neki misle da mogu prestati piti sat ili dva prije polaska i onda se odvesti kući, ali to nije tako.

Bit ćete pijani do ranih jutarnjih sati. Alkohol se vrlo lako može nakupiti u vašem sustavu i satima neće nestati. Zato nemoj ulaziti u auto. Nemojte piti i voziti. Pozovite taksi. Najgora stvar koju možete učiniti je da pijete i vozite. Mogli biste ozlijediti ili ubiti sebe ili, još gore, nekog drugog. Jednostavno nije vrijedno toga, poručio je.

Video je pregledan čak 17.2 milijuna puta.