Neuralink Elona Muska dobio je odobrenje američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za ugradnju svog moždanog čipa u novog, drugog po redu pacijenta. Wall Street Journal izvijestio je o toj odluci nakon što je Neuralink predložio rješenje problema pronađenog kod njihovog prvog pacijenta.

Ranije u svibnju, Neuralink je otkrio da su se sićušne žice implantirane u mozak njihovog prvog pacijenta povukle s položaja. Pozivajući se na vlastite izvore, Reuters je prošli tjedan izvijestio da je tvrtka bila svjesna testiranja na životinjama da bi se te žice mogle povući.

Kako bi riješili taj problem, iz Neuralinka planiraju ugraditi neke od žica uređaja dublje u mozak, kao što je navedeno u dokumentu i izvoru upoznatom s radom tvrtke. Neuralink namjerava ugraditi svoj uređaj u drugog pacijenta do lipnja i nada se da će ove godine u studiju uključiti ukupno 10 ljudi. Prema izvješću, više od 1000 kvadriplegičara već se upisalo u njihov registar pacijenata, javlja Zimo.

Osim toga, Neuralink planira podnijeti zahtjeve regulatorima u Kanadi i Britaniji u nadolazećim mjesecima za početak sličnih ispitivanja. FDA je izjavila da ne može otkriti informacije vezane uz aplikaciju bilo koje tvrtke za ispitivanje na ljudima.

Neuralink još nije odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar.

U veljači je tvrtka objavila da prvi pacijent kojemu je implantiran moždani čip može upravljati računalnim mišem pomoću svojih misli bez bez štetnih učinaka. Studija koristi robota za kirurško postavljanje implantata sučelja mozak-računalo u područje mozga koje kontrolira kretanje, prema podacima Neuralinka.