Oko 14 posto pacijenata koji su se oporavili nakon zaraze koronavirusom i koji su otpušteni su iz bolnica u južnoj kineskoj provinciji Guandong, na testovima su ponovno bili pozitivni na prisustvo virusa, objavili su lokalni zdravstveni djelatnici, piše portal Caixin Global.

Pozitivan rezultat sugerira da su oporavljeni pacijenti možda i dalje nositelji virusa što bi moglo dodatno otežati napore u suzbijanju epidemije.

Zasad još ne postoje jasni odgovori na pitanje zašto se to događa i jesu li doista takvi pacijenti prijenosnici virusa, kazao je Song Tie, zamjenik ravnatelja Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Guandongu (Guandong CDC).

Prema prvim procjenama, stručnjaci vjeruju da su ti pacijenti zapravo još uvijek bili u fazi oporavka od infekcije pluća te da nisu još do kraja ozdravili.

Prema posljednjim smjernicama vezanim uz Covid-19 koje je izdala Nacionalna zdravstvena komisija, pacijenti se smatraju zdravima i mogu biti otpušteni iz bolnice ako brisevi njihova nosa i grla ne pokazuju prisutnost virusa, ako CT pluća ne pokazuje nikakve lezije te ako nemaju nikakvih očitih simptoma bolesti poput visoke temperature.

Smjernice sugeriraju i da oporavljeni pacijenti barem dva tjedna nakon otpuštanja iz bolnice budno paze svoje zdravstveno stanje i dolaze na ponovljene testove.

Testovi nekih pacijenata ponovno su bili pozitivni na naknadnim provjerama, potvrdio je i Li Yueping, ravnatelj odjela intenzivne njege u Narodnoj bolnici Guanzong 8.

Ta je bolnica naknadno pronašla 13 pacijenata pozitivnih na virus nakon što su otpušteni kućama kao zdravi i nisu imali nikakve simptome.

Testovi na bazi nukleinse kiseline koji su provedeni na 104 osobe koje su bile u kontaktu s tih 13 pacijenata, su svi negativni.

Cai Weiping, ravnatelj infektivnog odjela bolnice Guanzong 8., kazao je da su svi pozitivni nalazi rezultat analnog brisa, metode koja se rijetko primjenjuje u drugim dijelovima zemlje. Njihovi rezultati su bili 'blago pozitivni', kazao je doktor Cai.

Nacionalne smjernice zahtijevaju samo briseve grla i nosa za pacijente pod sumnjom na koronavirus jer se vjeruje da se virus širi uglavnom putem respiratornih kapljica kao posljedica kihanja ili kašljanja.

No nakon što su istraživači na Medicinskom fakultetu Guangzhou otkrili prisustvo virusa i u fekalnim uzorcima, pretpostavlja se da se virus može širiti i tim putem. Otada su neke bolnice u Guandongu uvele i dodatne testove na virus, prenosi Jutarnji list.

No, doktor Cai kaže i kako nije posve sigurno jesu li virusi detektirani kod oporavljenih pacijenata i dalje aktivni, a postoji mogućnost i određenog raskoraka u uzorcima.

Prošli tjedan, jedan pacijent otpušten iz bolnice u gradu Chengdu u jugozapadnom dijelu provincije Sečuan, bio je pozitivan na koronavirus nakon što se vratio u bolnicu na dodatnu provjeru.

Zdravstvene vlasti južne otočne provincije Hainan također su prijavile da su neki oporavljeni pacijenti bili pozitivni na ponovljenom testiranju. Vlasti sada zahtijevaju od pacijenata otpuštenih iz bolnice da ostanu u kućnoj karanteni barem još 14 dana i dolaze na naknadna testiranja.