Netko na drva, netko na plin, a netko i na računala. Različiti su načini na koje se grijemo, ali ipak oni su jednostavno ispred svog vremena.

Poznato je da su Šveđani ekološki i tehnički napredna nacija. Ali njihov najnoviji tehnološki projekt, iznenadio je sve, i zasigurno je velika novost u ekološkim tehnologijama.

Naime, u jednom dijelu Stockholma, točnije u naselju Skarpnack, gradi se veliki podatkovni centar,  prenosi 24sata.hr. Svi koji posjeduju računala znaju koliko se zagrijavaju, ali sigurno još nikada nikome nije palo na pamet da bi se ta energija mogla iskoristiti u svrhu zagrijavanja npr. našeg doma.

Šveđani, su se upravo dosjetili toga, i došli na ideju iskoristiti tu inače beskorisnu energiju. Toplinskom energijom računala zagrijavat će oko 30.000 domaćinstava.

Cijeli projekt vodi kompanija Fortum, a prema njihovim predviđanjima računala bi u budućnosti mogli grijati i više od 10 posto kuća i zgrada. Iz tog razloga su gradski vijećnici odlučili da je u Stockholmu potrebno otvoriti još računalnih centara.

Glavni grad zemlje čiji je slogan "u korak s vremenom" ovime će postati još ekološki napredniji. A već sada dio topline dobivaju - od smeća.