Nakon slučaja dječaka koji je bježeći od psa lutalice pao s bicikla i zadobio teške tjelesne ozljede u Jablanici se pojavio novi problem s napuštenim psima.

Naime, posljednjih dana zabilježeni su slučajevi masovnog trovanja pasa lutalica čiji su leševi danima stajali na tamošnjim ulicama i dvorištima, javlja FTV.

Jablanički aktivisti zgroženi su posljednjim događajima. Premda svjesni da Jablanica ima problem s psima lutalicama, trovanje pasa, ali i drugih životinja, naglašavaju, nije rješenje.

"Svaki dan nalazimo dva-tri leša pasa ostavljenih na ulicama, nekima uspijemo pomoći, većini ne uspijemo jer se očigledno radi o vrlo jakom otrovu i to su ogromne patnje", kaže aktivistica Ines Helebić.

Tko su trovači i o kakvom se otrovu radi aktivisti ne znaju, ali su ogorčeni onim na što su, kažu, nailazili. Te slike, ističu, ne mogu zaboraviti.

"Došli smo psu pomoći oko 10:30, a on je otrovan u 6 ujutro. Znači, prošlo je četiri-pet sati, otrov je reagirao i prešao na krv i unutarnje organe samog psa. Taj je pas umirao 27 sati", priča aktivistica Dženi Pilav.

Trovanje pasa u Jablanici predstavlja problem i za zdravlje građana, posebice djece. U Općini Jablanica osuđuju ovakav odnos prema životinjama, te su, ističu, naredili odvoženje lešina na deponiju i, kako kažu, zatrpavanje sukladno pravilniku o rješavanju otpada animalnoga podrijetla.

"Zamolili smo građane da nas obavezno obavijeste i što prije pozovu ako primijete leš uginule životinje. Do sada su ukupno sanirana četiri otrovana psa na deponiji Bukova", kaže Miralem Hamza, šef Službe za opću upravu i društvene djelatnosti Općine Jablanica.

No, aktivisti upozoravaju da se to ne čini po propisima. Traže jači angažman općine i pomoć u osnutku prihvatilišta za pse, što je i dogovoreno na sastanku s predstavnicima Općine Jablanica.

Time bi barem donekle ublažili problem velikoga broja pasa lutalica, tim više jer je Jablanica, kao svojevrstan tranzit, idealno mjesto na kojem nerijetko neodgovorni vlasnici ostavljaju svoje dojučerašnje kućne ljubimce.