Šef političkog ureda Hamasa Ismail Haniyeh izjavio je da palestinski narod želi uspostavu potpuno neovisne palestinske države s Al-Qudsom (Jeruzalem) kao glavnim gradom, u skladu s međunarodnim odlukama.

Haniyeh je telefonski razgovarao s malezijskim premijerom Anwarom Ibrahimom o razvoju situacije u vezi s pojasom Gaze pod izraelskim bombardiranjem, navodi se u priopćenju Hamasa.

Pravo na slobodu

Što se tiče zahtjeva palestinskog naroda, Haniyeh je rekao: "Naš narod želi pravo na slobodu i dostojanstvo, te uspostavu potpuno suverene palestinske države s Jeruzalemom kao glavnim gradom, u skladu s međunarodnim odlukama."

Premijer Ibrahim također je izrazio solidarnost Malezije s palestinskim narodom.

Ibrahim je naveo da su ostvarili brojne kontakte i poduzeli korake sa stranama u regiji i izvan regije kako bi doprinijeli zaustavljanju napada na palestinski narod i dostavi humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu u govoru na ceremoniji otvaranja novog saziva državnog parlamenta upozorio je Iran i libanski Hezbollah te poručio da će cijena koju će platiti biti visoka.

Netanyahu je istaknuo da je važno da izvuku pouke iz iznenadnog napada oružanog krila Hamasa, brigada al-Qassam, i drugih palestinskih grupa iz blokiranog Pojasa Gaze.

Dodao je da je i američki predsjednik Joe Biden upozorio Hezbollah.

Netanyahu je podsjetio da je su izraelske snage pojačale vojne aktivnosti na libanskoj granici na sjeveru Izraela.

Rat bez pobjede

Istaknuo je da neće završiti ovaj rat bez pobjede te da im je cilj rušenje Hamasa, a potom je poslao poruku Iranu.

"Upozoravamo Iran i Hezbollah, nemojte testirati našu volju. Cijena će biti mnogo visoka", kazao je izraelski premijer.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog je u govoru na otvaranju sjednice skrenuo pažnju na polarizaciju unutar Izraela.

"Naši neprijatelji iščekuju svaki znak podjela među nama", rekao je Herzog.

Glavni oporbeni lider, bivši premijer Yair Lapid, također je rekao da žele uništiti Hamas i vratiti izraelske zarobljenike iz Gaze.

Deset dana traje bombardovanje Gaze. Više od milijun ljudi, gotovo polovina ukupnog stanovništva Gaze, raseljeno je, prema Agenciji UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku.

Gaza proživljava humanitarnu krizu bez struje, dok vode, hrane, goriva, a ponestaje i medicinskih zaliha. Civili bježe na jug nakon izraelskog upozorenja da evakuiraju sjeverna područja.

U izraelskim zračnim napadima na Gazu ubijeno je 2.750 Palestinaca. Ranije je priopćeno da je među ubijenima u izraelskim napadima više od 750 djece.