Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je dogovor s islamističkim Hamasom o prekidu vatre u cilju oslobađanja dijela izraelskih talaca te puštanja određenog broja Palestinaca iz izraelskih zatvora nazvao pravom odlukom.

Prema dogovoru, do 100 izraelskih talaca bi se razmijenilo za do 300 palestinskih zatvorenika.

Netanyahu, međutim, dodaje da će se rat nakon provedbe dogovora o razmjeni talaca za Palestince osuđene na zatvorske kazne nastaviti sve dok Izrael ne ispuni svoje ciljeve.

"Povratak talaca je etičko pitanje"

Izraelski premijer smatra da je povratak talaca etičko pitanje, istaknuvši da će se iskoristiti svaka prilika da se u konačnici oslobode svi taoci koje su teroristi Hamasa oteli u ubilačkom pohodu na Izrael 7. listopada. U jednom danu je ta sunitska džihadistička skupina ubila 1200 ljudi, većinom stanovnika kibuca i mladih koji su sudjelovali na glazbenom festivalu.

Izrael je na taj pokolj odgovorio proglasivši ratno stanje i sveopću mobilizaciju te pokrenuo ofenzivu iz zraka i s kopna na Pojas Gaze. Palestinsko ministarstvo zdravstva, pod kontrolom Hamasa, tvrdi da je do sada u toj ofenzivi poginulo oko 16.000 ljudi, no taj je broj kasnije osporen.

Po nekim izvješćima, razmjena bi trebala početi u petak, dok drugi ipak spominju i četvrtak.