Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je Izrael ponudio gorivo bolnici Al Shifi u Gazi kako bi mogla nastaviti s radom, ali su militanti odbili tu ponudu. NBC News je Netanyahua pitao opravdavaju li izraelske tvrdnje da je Hamas imao zapovjedno mjesto ispod glavne bolnice u Gazi ugrožavanje života bolesnih i ranjenih ljudi i beba.

"Naprotiv, mi smo im sinoć ponudili dovoljno goriva za rad bolnice, rad inkubatora i tako dalje, jer mi ne vodimo bitku s pacijentima ili civilima", rekao je Netanyahu. Izraelska vojska objavila je da je spremna evakuirati bebe iz Al Shife u nedjelju, ali palestinski dužnosnici upozorili su da ima još zarobljenih ljudi.

Dosad su umrle tri bebe, a deseci su još u opasnosti zbog nestanka struje u bolnici. "Upravo smo bolnici Al Shifi ponudili gorivo, oni su ga odbili", odgovorio je Netanyahu na pitanje ima li Izrael plan za dopremanje goriva u Gazu za napajanje bolnica.

"Hamas se skriva u bolnicama i ondje se pozicionira, ne želi gorivo za bolnicu...oni žele dobiti gorivo koje će odnijeti iz bolnica u svoje tunele, u svoj ratni stroj", dodao je. Hamas poriče izraelske optužbe da ima zapovjedna mjesta ispod Al Shife i drugih bolnica u Gazi. Nije se odmah oglasio o Netanyahuovim izjavama.

Netanyahu o budućnosti Pojasa Gaze

Izraelski je premijer iznio i više sumnji u budućnost Pojasa Gaze, sugerirajući da Palestinska samouprava u sadašnjem obliku ne bi trebala preuzeti kontrolu nad obalnom enklavom. Netanyahu je na konferenciji za medije iznio svoje dugogodišnje nezadovoljstvo zbog školskog plana i programa Palestinske samouprave (PA), koji po njemu raspiruje mržnju prema Izraelu, kao i njegove politike davanja plaća obiteljima Palestinaca zatvorenih u Izraelu.

"Neće biti civilne vlasti koja uči svoju djecu da (...) eliminiraju Državu Izrael, ne može postojati vlast koja isplaćuje plaće obiteljima ubojica", rekao je izraelski premijer. "Ne može postojati vlast na čelu s nekim tko, više od 30 dana nakon masakra (7. listopada), još uvijek nije (to) osudio", dodao je.

Međutim, nije naveo tko bi trebao upravljati enklavom nakon završetka sukoba, rekavši samo da će Izrael održati opću sigurnost.

Američki državni tajnik Antony J. Blinken rekao je prošli tjedan da bi se uprava Gaze trebala ponovo ujediniti s obližnjom Zapadnom obalom, čijim dijelovima upravlja Palestinska samouprava (PA). Palestinski predsjednik Mahmud Abbas rekao je u petak da bi PA mogla u budućnosti odigrati ulogu u upravljanju Pojasom Gaze, ali Netanyahu je u subotu navečer sugerirao da ne želi da sadašnji čelnici PA dobiju razriješene ruke u Gazi.