Muškarac inicijala S.P. iz Modriče uhićen je zbog sumnje da je kompjuterskom prevarom pribavio protupravnu korist od 200.000 KM.

Sumnjiči se da je izvršio krivično djelo kompjuterska prevara, a u vezi s pranjem novca. Neslužbeno, riječ o Sinišu Pejiću, koji je već ranije uhićivan zbog kompjuterske prevare.

Sada je lišen slobode u akciji kodnog naziva "Mreža“, koju su proveli policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.

Uhićeni se sumnjiči da je na društvenoj mreži Facebook, korištenjem javno dostupnih fotografija i informacija više osoba kreirao naloge na ime tih lica, nakon čega je u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi korištenjem aplikacije Messenger doveo u zabludu veći broj fizičkih lica koje je naveo da izvrše kupovinu i slanje SMS dopuna na više telefonskih brojeva vjerujući da pomažu njima poznatim osobama.

Novac pribavljen na ovaj način, osumnjičeni je upotrijebio za dopunu računa za online klađenje kreiranih kod pravnog lica, koji su mu višestruko isplaćivali različite novčane iznose.

U okviru akcije izvršen je pretres na jednoj lokaciji na području Modriče, priopćeno je iz entitetske policije.

Prilikom pretresa pronađen je i oduzet veći broj mobilnih telefona, SIM kartica, nosača SIM kartica, kao i drugih predmeta koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem navedenih krivičnih djela.

Uhićeni će danas biti predati uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima Okružnom javnom tužiteljstvu u Doboju,